"AKO SE BOLEST OTKRIJE U RANOJ FAZI, IMAMO VEĆE ŠANSE ZA LEČENJE..." Doktorka Hitne pomoći o besplatnim pregledima koje je najavio predsednik

Novosti online

25. 06. 2024. u 12:36

BESPLATNI preventivni pregledi za sve građane Srbije starije od 40 godina biće organizovani od 1. septembra do kraja godine, svakog vikenda, a građani će moći da urade tumor markere, ali i kardiološke preglede, najavio je predsednik Aleksandar Vučić.

АКО СЕ БОЛЕСТ ОТКРИЈЕ У РАНОЈ ФАЗИ, ИМАМО ВЕЋЕ ШАНСЕ ЗА ЛЕЧЕЊЕ... Докторка Хитне помоћи о бесплатним прегледима које је најавио председник

Foto Nezavisne novine

Građani će na pregledima moći besplatno da urade tumor markere za karcinom prostate, debelog creva i kolorektalni karcinom za muškarce, kao i tumor markere za karcinom dojke, pluća i kolorektalni za žene.

Foto Tanjug

Doktorka Ivana Stefanović iz Hitne pomoći objasnila je za Alo! važnost preventivnih pregleda, i apelovala na ljude da vode računa o svom zdravlju.

- Preventiva je osnov dobrog lečenja i ranog otkrivanja bolesti i poklapa se sa osnovnim medicinskim kriterijumima. Ukoliko se bolest otkrije u ranoj fazi, što omogućavaju preventivni pregledi, odnosno skrininzi, onda su šanse za uspešno lečenje mnogo veće. Takođe, to važi i za kardiološke bolesti, rano otkrivanje nam daje više mogućnosti u lečenju pacijenata - rekla je doktorka Ivana Stefanović.

Podsetimo, osim besplatnih preventivnih pregleda, juče je najavljeno i da će ponovo biti organizovani sistematski pregledi u školama.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPROBAJTE IKEA KREATIV: Uz pomoć veštačke inteligencije i 3D tehnologije kreirajte svoj idealni životni prostor