JEDNA OD TEMA UŽAS JASENOVCA: Godišnje zasedanje IHRA u Britaniji, prisutna i Srbija

V.C.S.

24. 06. 2024. u 18:30

NACIONALNA delegacija Srbije, koju predvodi istoričar i ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić, učestvuje u godišnjem zasedanju Međunarodne alijanse za sećanje na Holokaust (IHRA), od 24. do 27. juna u Glazgovu, u Ujedinjenom kraljevstvu.

ЈЕДНА ОД ТЕМА УЖАС ЈАСЕНОВЦА: Годишње заседање ИХРА у Британији, присутна и Србија

Foto Arhiva

U Nacionalnoj delegaciji su i predstavnici Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva kulture, stručnjaci Muzeja žrtava genocida i Memorijalnog centra "Staro sajmište", predstavnici jevrejske zajednice u Srbiji.

Međunarodna alijansa okuplja najistaknutije stručnjake 35 država, a Srbija je punopravna članica od 2011. Nacionalna kancelarija za saradnju sa IHRA već dve godine deluje pri Muzeju žrtava genocida. Osim istraživanjem i sećanjem na Holokaust, ova međudržavna organizacija posvećuje pažnju i genocidu počinjenom nad Romima i Srbima, što doprinosi internacionalizaciji ove teme, posebno u kontekstu genocida počinjenog u NDH.

Tokom prošle godine organizacijom je predsedavala Hrvatska, koja je ujedno dobila i niz preporuka vezanih za nekadašnji logor Jasenovac. Između ostalog, da se na panoima jasno vidi ko su bile žrtve,a ko dželati, da je počinjen genocid, ko ga je počinio, da se pokuša utvrditi imenom i prezimenom tačan broj žrtava, da se sa Kamenim cvetom konkuriše za zaštićeno kulturno dobro na listi Uneska, da se izvrše nove sondaže terena i pokušaju utvrditi potencijalne masovne grobnice ili nađu drugi istorijski artefakti, da se mapiraju svi logori u NDH itd.

Za očekivati je da će se delegacije na godišnjem zasedanju bar osvrnuti na to šta je Hrvatska od ovoga ispunila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Hurgada iz prve ruke - Ovog leta posetite sa nama biser egipatske obale!