"SVAKI PEDALJ SRBIJE MORA BITI SIGURAN" Snažna poruka predsednika Vučića na centralnoj svečanosti povodom Dana MUP-a i policije (FOTO/VIDEO)

Novosti online

23. 06. 2024. u 10:37

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je centralnoj svečanosti povodom obeležavanja Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije.

СВАКИ ПЕДАЉ СРБИЈЕ МОРА БИТИ СИГУРАН Снажна порука председника Вучића на централној свечаности поводом Дана МУП-а и полиције (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Tanjug

Prikaz združene taktičko-pokazne vežbe

Pripadnici Jedinice za obezbeđenje ličnosti i objekata prikazali su sprečavanje napada na štićeno lice, kojima su u pomoć tokom simuliranog napada pritekli i pripadnici Interventne jedinice.

Foto: Printskrin RTS

Foto: Printskrin RTS

Prikazana je i potera za beguncem u čijem hapšenju su pomogli i specijalno obučeni psi, kao i dejstvo helikoptera i oklopnih vozila prilikom napada pripadnika SAJ i Žandarmerije na objekat u kom se kriju teroristi.

Foto: Printskrin RTS

Foto: Printskrin RTS

Foto: Printskrin RTS

Na kraju vežbe su pripadnici Helikopterske jedinice nadletali Nastavni centar sa zastavama Srbije i srpske policije.

Foto: Printskrin RTS

Foto: Printskrin RTS

Obraćanje Vučića

Predsednik Srbije je istakao da živimo u svetu u kojem nema sigurnosti, stabilnosti i nemoguće je sagledati sa lakoćom šta je to što će se desiti do kraja godine, a kamo li planirati budućnost.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Zato moramo biti dobro pripremljeni za svaki mogući scenario, da pratimo događaje u svetu i gde se u svemu tome nalazi naša Srbija. Bezbednost svih naših garađana je od presudnih interesa i verujem da ćete snažnije nego do sada uspeti da obavite taj posao... - rekao je Vučić.

Foto: Novosti

Dodao je da je zadovoljan dosadašnjim aktivnostima, te da veruje da će u budućnosti opadati stope kriminala i krivičnih dela.

- U vreme inverznog i neretko perverznog pristupa medija javnoj vlasti, policija se predstavlja kao teroristička organizacija... Naša policija je uvek bila uz svoj narod. Kada je bilo najteže, žrtvovati živote sa našim narodom na KiM. Više od 300 policajaca je izgubilo živote u nepreavednoj borbi proti terorista i NATO vojnika... Srpski policajac je uvek prvi kojeg pozovemo kada nam nešto treba od države - rekao je Vučić.

Prema rečima predsednika nada se da izručenje srpskih državnika u džakovima neće biti ponovo nametnuto i da zna koliko su se pripadnici MUP-a protiv toga borili. Takođe, istakao je da svaki državljanin u našoj zemlji treba da ima jednak tretman, i da žene i majke treba da imaju posebnu zaštitu.

Foto: Novosti

- Moraćemo posebno time da se pozabavimo, porodičnim nasiljem - rekao je Vučić.

Pomenuvši aktuelna dešavanja oko požara, rekao je da je zato Srbija nabavila dva nova ruska helikoptera, te da je uvek spremna da pomogne komšijama ukoliko za to bude bilo potrebe.

Foto: Printskrin RTS

Kako je rekao Srbija je imala najveću stopu rasta u poslednjem periodu, i da se i dalje radi na poboljšanju životnog standarda policije.

- Posebno da se zahvalim i vašim porodicama, koje su uz vas i kada radite duže, van radnog vremena, i kada se izlažete opasnosti. Mi smo imali najveću stopu rasta u Evropi, ispred nas je samo Malta, dobro stvari idu po tom pitanju. Ali znam šta će u svetu da se događa, i zato je važno da čuvate i obezbedite sve rezerve koje imate, da se spremite za sve. Svaki pedalj zemlje Srbije mora biti siguran, naša deca u svakom gradu i selu moraju biti bezbedni - poručio je on.

- Teški i veliki zadaci su pred vama, ja vam želim da ih savesno ispunjavate. Svima čestitam praznik i beskrajno hvala za sve što činite za našu Srbiju. Živela Srbija! - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Vučić uručio zlatne medalje pripadnicima MUP-a

Predsednik Srbije je pripadnicima MUP-a uručio zlatne medalje za zasluge i doprinos u radu i očuvanju bezbednosti naše države.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Printskrin RTS

Foto: Printskrin RTS

Foto: Printskrin RTS

Foto: Novosti

Počeo program centralne svečanosti

Centralna svečanost počela je kulturno-umetničkim programom.

Performans glumaca je osmišljen tako da govori o policiji iz Kraljevine Jugoslavije, doba SFRJ, ali i modernog vremena, i kako se posao policajca prenosi kroz generacije.

Glumci Boško Puletić, Lepomir Ivković, Vladimir Jocović i mladi glumac Andrej Vujošević su u igrokazu pod nazivom "Kad porastem biću policajac" prikazali najvažnije scene iz istorije srpskih čuvara reda.

Potom je izvedena numera "Ne dam".

Foto: Novosti

Potom je pomoćnik direktora policije Dragan Vasiljević podelio bronzane medalje zaslužnim pripadnicima MUP-a.

Odlikovani službenici MUP-a zaslužni su za velika hapšenja i policijske akcije, a neki od njih su i na dužnosti bili ranjeni.

Poptredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je uručio srebrene medalje.

Ivica Dačić je tokom obraćanja svim prisutnima naglasio da su policija i organi reda i danas posle 162. godine od dešavanja na Čukur česmi i dalje zaštitnici svih garađana Srbije.

Foto: Noosti

- Uloga policajca i pripadnika MUP-a nije samo posao već predstavlja i temelj naše države. Zaštita života naših građana, borba boritv terorizma, borba protiv kriminala, bezbednost države granice, boravak stranaca, zaštita od požara, izdavanja dokumeata, policijsko obrazovanje i saradnje... samo su neke od nadležnosti. Bilo je perioda kada država nije vodila računa o policiji, ta vremena su nepovratno iza nas. MUP i policija kao njegova okosnica već godinama su pod brigom države... Nema jake države bez jake vojske i policije. MUP i policija i dalje će biti jedan od stubova bezbednosti naše države - naglasio je Dačić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kako je rekao pripadnici policije su oni koji prave razlike između dobra i zla. Dačić je zahvalio Vučiću i Vladi Srbije na neizmernoj podršci.

Stigao Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je na svečanost. Dočekao ga je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

On je primio raport od pukovnika policije Dragana Vasiljevića, a potom se poklonio srpskoj zastavi.

Foto: Novosti

Predsednik je glasnim "Zdravo" pozdravio pripadnike MUP, koji su mu odgovorili.

Posle pozdrava predsednika pripadnicima MUP-a usledilo je intoniranje himne.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Novosti

Foto: Printskrin

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Sve spremno za centralnu manifestaciju

Među brojnim zvanicama ovoj svečanosti prisustvuju i premijer Miloš Vučević, te direktro BIA, Vladimir Orlić, predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić, kao i policijski vrh iz Republike Srpske.

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Svečanost je održavana u Nastavnom centru “Makiš".

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Podsećamo, Dan Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije obeležavaju se u znak sećanja na događaj od 3. juna 1862. godine po starom kalendaru, kada je srpska žandarmerija odigrala ključnu ulogu u sukobu s Turcima nakon ubistva srpskog dečaka kod Čukur česme, kao i sledećeg dana prilikom turskog bombardovanja Beograda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRPSKI ZET POTOPIO ITALIJANE: Švajcarac oženio lepu Srpkinju sa tetovažom koja nosi moćno značenje (FOTO)