RIO TINTO ODGOVORIO: Pobijene sve neosnovane tvrdnje profesorke Danice Popović o projektu "Jadar"

Novosti online

18. 06. 2024. u 20:20

UPRKOS nacrtu studija koji su zasnovani su na istraživanjima koja je sprovelo više od sto domaćih i međunarodnih nezavisnih stručnjaka, uključujući 40 univerzitetskih profesora sa više od 10 fakulteta, o projektu "Jadar" se i dalje iznose neosnovane i optužujuće izjave, saopštila je kompanija Rio Tinto.

РИО ТИНТО ОДГОВОРИО: Побијене све неосноване тврдње професорке Данице Поповић о пројекту Јадар

Foto: Printscreen/Jutjub

Među poslednjim u nizu netačnih izjava nalazi se i tvrdnja profesorke Danice Popović, koja je rekla da će posledica Projekta "Jadar" biti sumporne i azotne kiše što je u potpunosti neutemeljeno.

Naime, profesorka Popović ove stvari tvrdi bez ikakvih naučnih dokaza i podataka, čime se širi panika među stanovništvom, jer je kako je izjavila, to uzrok "zbog kojeg će ljudi biti bolesni".

Prilikom višegodišnjeg ispitivanja, kompanija "Rio Tinto" je naučno dokazala da u okviru ovog projekta neće doći do ispuštanja sumporne kiseline u vazduh, zemljište i vodu.

Kako je studijom i objašnjeno, proces koji podrazumeva korišćenje sumporne kiseline u okviru Projekta „Jadar“ odvija se na niskoj temperaturi (90 °C) daleko ispod tačke ključanja sumporne kiseline. Projektom je predviđeno korišćenje skruber filtera, čija je osnovna funkcija da sakupljaju otpadne gasove kako se ne bi oslobađali u atmosferu. Ovi filteri rade tako što sakupljaju gasove koji se dižu u zatvorenim posudama za preradu i provuku ih kroz tečnost koja uklanja sve štetne materije iz vazduha.

Sama tehnologija ovih filtera je proverena i široko korišćena više od 50 godina za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih industrijskih gasova. To znači da je proces pažljivo dizajniran kako bi se sprečilo ispuštanje sumporne kiseline u bilo kom obliku.

Pored toga, profesorka Danica Popović izjavila je da će „građani Srbije kopati litijum“ čime direktno sugeriše da su u pitanju poslovi nižeg reda, vređa rudarsku struku i ignoriše moderna dostignuća i inovacije u rudarstvu koji za upravljanje i rad u modernim rudnicima zahtevaju visoko obrazovanu radnu snagu, što pokazuje da Popović namerno ignoriše, više puta javno objavljenje informacije da će Projekat „Jadar“ ukoliko se bude razvijao, angažovati visoko kvalifikovanu radnu snagu. 

Međutim i pored svega navedenog, Popović je navela da je država naručila studije i prozvala je 40 kolega profesora sa 10 fakulteta da kriju svoja imena. 

Kako je to svima poznato, osim profesorki Danici Popović, proces izrade studija je regulisan zakonom i kontroliše ga nadležno ministarstvo. Ovaj proces podrazumeva i niz stručnih revizija i javnih rasprava. Takođe, u objavljenim nacrtima studija jasno su navedena imena profesora koji su bili rukovodioci studija. Imena svih drugih naučnika i profesora koji su radili na studijama nisu objavljena budući da su u pitanju nacrti studija.

Kompanija Rio Tinto upravo zbog ovakvog šikaniranja, proganjanja, uvreda i pretnji kojima su izloženi svi zaposleni u kompaniji, kao i svi koji se usude javno da pomenu saradnju sa kompanijom, čemu doprinosi i profesorka Popović svojim izjavama, želi da zaštiti svoje stručnjake koji su radili na studijama.

Iako je više puta javno predočeno da se izrada studija o proceni uticaja na životnu sredinu odvija po zakonom propisanom procesu, da je po zakonu svaki investitor u Srbiji kao naručilac studija dužan i da ih finasira, da su svi naučnici koji su radili na studijama nezavisni i da kompanija nema nikakav uticaj na odabir naučnika koji rade na studijama niti na sadržaj njihovih nalaza, iz ove kompanije kažu da oštro odbacuju i potpuno neutemeljene tvrdnje novinarke Nataše Miljković koja je u emisiji Novi dan izjavila „da su milijarde uložene u kupovinu stručnjaka instituta ne bi li stali iza ovog projekta“, a kako su izjavili, koristiće sva raspoloživa pravna sredstva kako bi zaštitili reputaciju zbog širenja netačnih informacija i neosnovanih optužbi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAJSREĆNIJI ZNAK HOROSKOPA U JULU 2024! Iznenadna zarada, nova nekretnina i pravi izbor ljubavi