ODRŽANA SPASOVDANSKA LITIJA U BEOGRADU: Kivot sa moštima Justina Ćelijskog položen u Hramu Svetog Save (FOTO/VIDEO)

Novosti online

13. 06. 2024. u 22:54

TRADICIONALNOM Spasovdanskom litijom, od Vaznesenjske crkve do Hrama Svetog Save, večeras je svečano obeležena slava Grada Beograda. U molitvenoj povorci, koju je predvodio srpski patrijarh Porfirije, nalazio se kivot s moštima Svetog Justina Ćelijskog i čudotvorna ikona Bogorodice Znamenje.

ОДРЖАНА СПАСОВДАНСКА ЛИТИЈА У БЕОГРАДУ: Кивот са моштима Јустина Ћелијског положен у Храму Светог Саве (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Grad Beograd

U svečanoj litiji bio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić, koji je ovogodišnji domaćin gradske slave, zatim predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, te predstavnici Grada, Republike, vojske, policije, sveštenstvo i mnogobrojni građani srpske prestonice.

Litija je krenula od Vaznesenjske crkve, Ulicom kneza Miloša, potom Ulicom kralja Milana do Trga Slavija, te Bulevarom oslobođenja do Hrama Svetog Save, gde je održan moleban za pravoslavni rod, posle kojeg je patrijarh održao centralnu litijsku besedu. Patrijarh Porfirije je tokom litije pročitao i Sveto Jevanđelje i osveštao prestoničke ulice. 

Patrijarh je poželeo mir čitavom svetu, a naročito onima koji žive pored nas i sa nama. 

– Svako iskušenje ima svoju duhovnu potku i osnovu, a ratna pogibelj posledica je najvećeg duhovnog pada. Da bismo se oduprli svim iskušenjima, na ličnom, porodičnom i narodnom planu, moramo voditi borbu pre svega na duhovnom planu. Data nam je prilika da svi zajedno zatražimo tople zastupničke molitve Svetog Justina vaznesenom Gospodu i majci njegovoj. Svi moramo da budemo bolji, onakvi kakve nas Bog hoće i kako je zapisano u Svetom Jevanđelju. Čovekov put i cilj, njegova mera i svrha, imaju uporište i kriterijume ne u prolaznim vrednostima nego u večnom, božanskom izvorištu, u reči Božjoj i reči Hristovoj – naveo je, između ostalog, patrijarh Porfirije u svojoj besedi.

Obeležavanje Spasovdana počelo je jutrošnjom liturgijom u Vaznesenjskoj crvki, dok je svečani prijem i lomljenje slavskog kolača u Starom dvoru ranije danas upriličio domaćin slave Aleksandar Šapić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NE ZNAM NI GDE DA GA SAHRANIMO Otac vehabije koji je upucao žandarma - Vaspitavali smo ga i trudili se, vrbovali su mi dete i oteli ga