RENDGENSKI PRECIZNE ANALIZE UZORAKA JEZGARA: Kristalograf Irena Petrović Prelević je u NTC-u glavni specijalista za mineraloška ispitivanja

Z. Grumić

10. 06. 2024. u 10:00

U SLOŽENOM tehnološkom i proizvodnom procesu NIS-a značajna karika u lancu jeste LABUPS laboratorija sa Odeljenjem za analizu stena pri Naučno tehnološkom centru (NTC-u), u kojoj se pomoću savremenog rendgenskog aparata obavljaju precizna merenja i analize prevashodno uzoraka nabušenog stenskog materijala.

РЕНДГЕНСКИ ПРЕЦИЗНЕ АНАЛИЗЕ УЗОРАКА ЈЕЗГАРА: Кристалограф Ирена Петровић Прелевић је у НТЦ-у главни специјалиста за минералошка испитивања

Foto: NTC-NIS

To je primarna delatnost laboratorije gde se u poslednje vreme često obavljaju i analize taloga iz proizvodne opreme, kaže Irena Petrović Prelević, koja je glavni specijalista NTC-a za mineraloška ispitivanja i jedini kristalograf u NIS-u.

Foto: NTC-NIS

- Dobijeni izmereni podaci se, uz pomoć kristalografske baze podataka i specijalizovanog softvera, dalje obrađuju da bismo kao krajnji rezultat dobili mineraloški sastav uzoraka jezgara. Te rezultate onda šaljemo kolegama iz petrofizike, regionalne geologije i drugih disciplina i na taj način pravimo novu, veću „slagalicu“ – objašnjava ona naglašavajući da je taj aspekt primenjivosti podataka do kojih je došla značajan motivacioni faktor u njenom radu.

Foto: NTC-NIS

A podaci dobijeni kristalografskim merenjima i analizama značajni su za NIS jer je mineraloški sastav jedan od parametara koji definiše stene, a u zavisnosti od toga kakav je mineraloški sastav može da se odredi gde su stene koje sadrže naftu, za eventualnu eksploataciju.

Inače, Irena Petrović Prelević radi u kristalografiji više od 35 godina i jedna je od malobrojnih stručnjaka koje se u Srbiji bave tom delatnošću. U NIS-ovom NTC-u je poslednjih šest godina a prethodno je radila na Rudarsko-geološkom fakultetu Beogradskog univerziteta, na Katedri za kristalografiju, gde je i magistrirala. Takođe je radila i na nemačkim univerzitetima u Majncu i Grajfsvaldu.

Foto: NTC-NIS

- Mi u ovoj disciplini ne zaostajemo mnogo za Nemcima kada je reč o znanju i stepenu razvoja. Oni jedino nešto brže obnavljaju opremu – kaže naša sagovornica napominjući da je kristalografija naučna grana koja se bavi proučavanjem strukture kristalnih materijala i kao jedna od najvažnijih analitičkih tehnika koristi se u geologiji, nauci o materijalima, medicini, tehnologiji, biologiji i gotovo svim industrijama.

Foto: NTC-NIS

Materijali

TOKOM svoje profesionalne karijere Irena Petrović Prelević bavila se nizom interesantnih materijala poput rimske keramike, margarina i drugih.

- Možda je najegzotičniji primer zubni materijal iz kljova pustinjskih i prašumskih slonova a sa naftnom problematikom susrela sam se tek ovde u NIS-u.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VIŠE SILE SU TU U IGRI! Novak Đoković objasnio Amerikancima kako stoje stvari sa Bogom