DRAMA LESKOVČANKE: U tuđoj krvi je moj spas

Игор Митић
Igor Mitić

06. 06. 2024. u 10:38

MEDICINSKA sestra iz Leskovca Marija Petronijević svojom borbom protiv leukemije ujedinila je Srbiju, a dok njen život visi o koncu, u mislima je u bolničkoj postelji sa ćerkom koja je na ispitivanjima u Beogradu.

ДРАМА ЛЕСКОВЧАНКЕ: У туђој крви је мој спас

foto: Fejsbuk/Marija Petronijević, Leuka

- Jedino mi preostaje da čekam i da se nadam. Sada idem na treći ciklus hemioterapije. Imam i četvrti, a posle toga videćemo šta dalje. Verujem u humanost ljudi i da će se u njihovoj krvi pronaći jedini lek koji može da mi pomogne. To je potpuno bezopasna metoda za sve potencijalne donore, a meni znači život. Ne predajem se. Smrti se ne bojim. Najviše strahujem šta će biti sa mojim bolesnim detetom i šta će biti njena dijagnoza - govori Marija Petronijević.

Njena sudbina skrenula je pažnju javnosti i na važnost formiranja što veće baze donora matičnih ćelija u našoj zemlji. Među prijavljenima u svetskom registru matičnih ćelija nema podudarnih donora! Ona je majka dve devojčice, od pet i sedam godina, koje ne znaju da je žena koja ih je rodila ozbiljno bolesna, jer joj je 16. februara dijagnostikovana leukemija.

- Molim sve ljude dobre volje da mi pomognu da nađem odgovarajućeg donora, da bih bila ponovo zdrava i vratila se svojim ćerkama. Vi koji želite da pomognete i odazovete se akciji, sve što treba jeste da se javite i da vam uzmu krv kako bi se videlo da li ste vi baš onaj ili ona koji meni mogu spasiti život. To je jedna epruveta od tri mililitra za vas, a meni život - kazala je Marija i unapred zahvalila svima koji odgovore na njen apel.

Poziv za pomoć ovoj hrabroj ženi uputilo je i Udruženje pacijenata za pomoć obolelim od akutne leukemije "Leuka".

foto: Fejsbuk Leuka

- Na ovoj slici je žena za koju u ovom momentu nema leka. Smrt joj je izvesna. Marija, majka Une i Danke, umire, a po slikama se to ne vidi. Devojčice to ne znaju... Tu privilegiju nema Marko. On zna da njegova žena i majka njegove dece umire. Zna i nemoćan je - navedeno je u "Leukinoj" objavi na društvenim mrežama.

Sutra velika akcija

DAVANjE uzoraka krvi biće organizovano u petak, 7. juna, na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu, od 10 do 15 časova, dok svi koji žele da pomognu to mogu da učine i svakog dana u Institutu za transfuziju krvi Srbije u Beogradu, Službi za transfuziju krvi KBC Zemun, u Zavodima za transfuziju krvi u Nišu, Kragujevcu, Subotici i Užicu, kao i na svim mestima gde god da su ekipe za prikupljanje dragocene tečnosti.

Marko je sa ćerkom u bolnici u Beogradu. Sad ih još više brine šta je sa devojčicom, jer se čeka konačna dijagnoza. Najave lekara su ozbiljne, a strah od mogućeg zaokuplja oboje.

- Brinem za ćerku koja se razbolela decembra prošle godine. Svoju dijagnozu sam dobila dok smo pokušavali da ustanovimo šta se dešava sa njom. Rezultati su joj bili veoma loši, a prognoze lekara nimalo ohrabrujuće. Sumnjaju na distrofiju mišića.

foto: Fejsbuk Leuka

Konstatovana je toksikoplazma i videćemo šta će lekari dalje da urade. To je dete koje se hrabro nosi sa onim što ju je snašlo i zbog nje nemam prava da odustanem - ispričala je Marija.

Ova mlada žena koja gleda smrti u oči ne gubi nadu, i dalje veruje da će, zahvaljujući dobrim ljudima, na kraju sve biti kao nekada. Vreme ne radi za Mariju i zbog toga je neophodno da se u što kraćem roku pronađe odgovarajući davalac matičnih ćelija.

Najveća verovatnoća za to je u Srbiji i zato se mole svi koji imaju između 18 i 45 godina, bez obzira na pol i krvnu grupu, koji ne boluju od teških hroničnih oboljenja srca, pluća i bubrega ili malignih oboljenja, da se jave i provere da li je među njima baš onaj koji se traži. Da bude Marijin lek i život.

Jednostavna procedura

PRIJAVA u registar podrazumeva popunjavanje formulara i davanje jedne epruvete krvi. Ukoliko dođe do podudarnosti, tek tada se donosi odluka i ide u dalju proceduru. Matične ćelije se mogu prikupiti i iz bedrene kosti, ali odluku o tome donosi davalac. Procedura je bezbedna. Davalac se ne može zaraziti krvlju prenosivim bolestima, ne postaje anemičan i ne narušava svoj imuni sistem, a deo matičnih ćelija koji se da brzo se i nadoknadi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

Hurgada iz prve ruke - Ovog leta posetite sa nama biser egipatske obale!