DANAS SLAVIMO SVETOG MUČENIKA JOVANA VLADIMIRA: Za spasenje duše izgovorite ove reči

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

04. 06. 2024. u 07:13

SRPSKA pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Jovana Vladimira.

ДАНАС СЛАВИМО СВЕТОГ МУЧЕНИКА ЈОВАНА ВЛАДИМИРА: За спасење душе изговорите ове речи

Foto: Vikipedia

Jovan Vladimir je srpski vladar. Bio je knez Duklje, najmoćnije srpske kneževine tog doba, smatra se od 1000. do 1016. godine.

Vladao je tokom rata između Vizantije i Samuilovog carstva. Smatra se da je bio velike pobožnosti, pravednosti i miroljubivosti.

Tokom rane mladosti neko vreme je proveo kod vojskovođe koji ga je učio ratnoj veštini, ali u sebi spajao viteštvo i pobožnost koju je osećao. Izučavao je Bibliju i bio veoma milosrdan prema siromašnima. Za vreme vladavine imao je mnogo borbi sa jereticima i bogumilima, carem Samuilom i carem Vasilijem. Samuilo ga je prevarom zarobio i bacio u tamnicu. Prema verovanju tokom tamnovanja javio mu se Božji anđeo i predskazao mu da će uskoro biti oslobođen tamnovanja, ali da će i umreti mučeničkom smrću.

Ubijen je ispred crkve u Prespi, gde je i sahranjen. Njegova žena Kosara je prenela njegove mošti u manastir Prečista Krajinska, blizu njegovog dvora na jugoistoku Duklje. Od 1381. godine mošti su čuvane u manastiru Svetog Jovana Vladimira kod Elbasana, a od oko 1995. godine u pravoslavnoj sabornoj crkvi u Tirani.

Vladimirov krst smatra se jednom od hrišćanskih relikvija, a veruje se da ga je držao u rukama za vreme pogubljenja.

Sveti Jovan Vladimir zaštitnik je grada Bara.

Tropar (glas 4):

Krst svetli koji ti se javio sa nebesa, svima si propovedao, prosvetivši svetlo narode, Vladimire slavni, ukrasivši se, obliven krvlju tvojom, udostojio si se počasti Nebeskih, predstojeći Svetoj Trojici: Zato se sa slobodom moli da nas spase.

BONUS VIDEO: NA MATURU U PATIKAMA PUNIM NADE: Fondacija humanosti "Novosti" obezbedila garderobu za decu iz Zvečana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPROBAJTE IKEA KREATIV: Uz pomoć veštačke inteligencije i 3D tehnologije kreirajte svoj idealni životni prostor