SEĆANJE NA 20.000 NEVINIH SRPSKIH ŽRTAVA: Patrijarh Porfirije u Surdulici povodom 100 godina osvećenja spomen-kosturnice (FOTO)

J. S.

29. 05. 2024. u 12:34

PATRIJARH srpski Porfirije sa više arhijereja Srpske pravoslavne crkve služio je u Surdulici liturgiju povodom slave Svetih surduličkih mučenika.

СЕЋАЊЕ НА 20.000 НЕВИНИХ СРПСКИХ ЖРТАВА:  Патријарх Порфирије у Сурдулици поводом 100 година освећења спомен-костурнице (ФОТО)

Foto: J.S.

Brojne delegacije i veliki broj vernika dočekale su srpskog patrijarha u Surdulici. Nakon služenja svete arhijereske liturgije, gradom su krenule tradicionalne litije do Duboke Doline gde su sahranjeni surdulički mučenici.

Podsećamo, Sveti Arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve je na predlog Eparhije vranjske u diptih svetih uvrstio je Svete Surduličke mučenike. Reč je o oko 20.000 stradalih Srba, sa područja juga Srbije koji su pobijeni u Surdulici u jesen 1915. godine, za vreme Prvog svetskog rata, nakon okupacije ovog dela zemlje od strane Bugarske. 

Među njima lekari, učitelji, sveštenici i drugi viđeniji Srbi.

Foto: J.S.

Foto: J.S.

Mošti mučenika bile su pohranjene u Spomen-kosturnici u Surdulici koja je podignuta 1924. godine. Bugarski okupatori su 1943. godine do temelja srušili Spomen-kosturnicu, a mošti zakopali na više lokacija, pa i na Starom surduličkom groblju.

U maju 2010. godine ti zemni ostaci su svečano vraćeni i pohranjeni u spomen-kosturnicu, obnovljenu 2009. godine.

Za dan praznovanja Surduličkih mučenika, Sveti Arhijerejski Sabor je odredio 29. maj, dan kada su njihove Svete mošti pohranjene u Spomen-kosturnicu 2010. godine.

Foto: J.S.

 

Ova godišnjica obeležava se u organizaciji  Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, opštine Surdulica i Eparhije vranjske. Pokrovitelj je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TAJNA JE OTKRIVENA! Evo kako se Novak Đoković neverovatno brzo vratio na teren posle operacije kolena