EVO KAKO DA SE ZAŠTITE OD VRUĆINE AKO RADITE NA OTVORENOM: Danas je najtopliji dan, temperatura će ići i do 40 stepeni

Novosti online

13. 07. 2023. u 09:00

AKTUELNI toplotni talas dostići će svoj vrhunac danas u četvrtak, biće i 40 stepeni. Očekuje se i da poslodavci sprovedu mere zaštite za svoje radnike u narednom periodu.

ЕВО КАКО ДА СЕ ЗАШТИТЕ ОД ВРУЋИНЕ АКО РАДИТЕ НА ОТВОРЕНОМ: Данас је најтоплији дан, температура ће ићи и до 40 степени

Foto: pixabay

Preporuka Vlada kaže da poslodavci treba da organizuju rad na otvorenom na takav način da se izbegne obavljanje teških fizičkih poslova kao i izlaganje direktnom sunčevom zračenju zaposlenih za vreme visokih spoljnih temperatura.

Pod visokim temperaturama podrazumeva se ona iznad 36 stepeni Celzijusa, a naročito u periodu od 11 - 16 časova, a tada je potrebno, ukoliko to dozvoljava proces rada, kako je navedeno u Preporuci, organizovati izbegavanje fizičkih poslova na otvorenom i direktno sunčevo zračenje, pre svega, u periodu od 11 do 16 sati.

Kada zaposleni obavljaju poslove na otvorenom pri ovako visokim temperaturama poslodavci moraju da primenjuju Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu i podzakonske propise, a njihova obaveza jeste i da Aktom o proceni rizika na radnom mestu utvrdi rizike po bezbednost i zdravlje zaposlenih.

Preventivne mere za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama

1. Organizacija rada

– Izbegavanje rada u najtoplijem delu dana (od 11 – 16 časova, u skladu sa Preporukom Vlade Republike Srbije, ukoliko to dozvoljava proces rada);

– Organizovati rad po smenama;

– Uvođenje dodatne radne snage;

– Preraspodela obavljanja poslova – teži deo posla obavljati u hladnijem delu dana;

– Praviti češće pauze uz obezbeđivanje velike količine vode i bezalkoholnih napitaka;

– Izvršiti obuku zaposlenih za pružanje prve pomoći;

– Zaposlenima se mora omogućiti da tokom odmora (pauze) mogu skinuti sredstva i opremu za ličnu zaštitu na radu;

– Obezbediti odgovarajući prostor gde zaposleni mogu da se sklone od sunca i odmore;

– Izvršiti aklimatizaciju zaposlenih na uslove pri visokim temperaturama.

2. Osposobljavanje zaposlenih za bezbedan i zdrav rad

Pored osposobljavanja za bezbedan i zdrav rad, poslodavac treba da:

– upozna zaposlene sa simptomima bolesti prouzrokovanih visokim temperaturama;

– obavezno daje informacije o rizicima po zdravlje i život zaposlenih pri izlaganju visokim temperaturama;

– upoznaje zaposlene sa opasnostima uzimanja lekova koji onemogućavaju ili usporavaju aklimatizaciju.

3. Sredstva i oprema za ličnu zaštitu na radu i/ili radna odela

Pored sredstava i opreme za ličnu zaštitu na radu na otvorenom pri visokim temperaturama, ukoliko je to moguće, zaposlenima treba obezbediti:

– letnja odela, kape, marame i sl.;

– da nose laganu, svetlu i komfornu odeću od prirodnih materijala;

– da nose kape, marame ili lagane šešire širokog oboda za glavu koje prekriva i vrat, ukoliko zaposleni nije obavezan da nosi sredstvo i opremu za ličnu zaštitu glave.

4. Prevencija zdravstvenih problema

Unositi dosta tečnosti. Ako fizička aktivnost traje kraće od 60 minuta dovoljno je piti običnu vodu da se nadoknadi izgubljena tečnost, a kada fizička aktivnost traje duže od 60 minuta više nije dovoljna obična voda za nadoknadu tečnosti jer su se obilnim znojenjem izgubili i elektroliti, pa se preporučuju pića sa dodatkom ugljenih hidrata i elektrolita. Da bi se sprečila dehidracija važno je:

unositi najmanje dva litra vode na dan;izbegavati napitke sa kofeinom, alkoholom, gazirana pića i sportske napitke sa puno šećera jer sadrže sastojke koji izazivaju dehidraciju;unositi na svakih 15 – 20 minuta po jednu čašu rashlađene vode.

– Praviti česte pauze u hladovini ili u rashlađenim prostorijama;

– Pravilna ishrana – izbegavati tešku i obimnu hranu, jesti sveže voće i povrće. Preporučuje se da se u ishrani pre svega koriste sveže voće i povrće, mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti, hleb u manjim količinama i riba i morski plodovi, a ne preporučuje se teška i masna zapržena jela, crveno i sušeno meso, konzervirana hrana i konzumiranje u većim količinama slatkiša i namirnica koje sadrže rafinisan šećer i zasićene masnoće;

– Koristiti zaštitnu kremu za sunce;

– Pružiti odgovarajuću prvu pomoć.

Ovim smernicama su date osnovne informacije koje bi trebalo da pomognu poslodavcima i zaposlenima kada se rad obavlja na otvorenom pri visokim temperaturama, odnosno navedene informacije imaju za cilj da se rizik po zdravlje zaposlenih snizi na prihvatljiv nivo.

(Telegraf)

BONUS VIDEO:

Petrovdanski sabor u Dobrom potoku kod Krupnja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
DNEVNIK STEPINCA ZAGREB KRIJE DECENIJAMA: Intervju - Prof. dr Predrag Ilić, autor trotomne studije o zločinima u NDH

DNEVNIK STEPINCA ZAGREB KRIJE DECENIJAMA: Intervju - Prof. dr Predrag Ilić, autor trotomne studije o zločinima u NDH

O NEKADAŠNjEM zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu (Brezarić, 1898 - Krašić, 1960) i njegovoj ulozi u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata, objavljen je u Republici Hrvatskoj ogroman broj istoriografskih i hagiografskih knjiga, zbornika radova, feljtona, članaka, ali ne i njegov dnevnik u pet knjiga, koji je vodio od 30. maja 1934. do 13. februara 1945. godine.

15. 12. 2024. u 13:55

Komentari (0)

SRBI VLADAJU TURSKOM: Tadić i Kostić režirali novi pobedu za Fenerbahče (VIDEO)