KO JE IZ KRUŠEVAČKOG KRAJA BIO NA ČUVENOJ SRETENJSKOJ SKUPŠTINI? 12 posebnih deputata predstavljalo je dva okruga

S.BABOVIĆ

16. 02. 2023. u 07:30

12 deputata iz kruševačkog kraja našlo se na čuvanoj Sretenjskoj skupštini kada je usvojen najliberalniji ustav Srbije, ali i po mnogima, 19. veka.

КО ЈЕ ИЗ КРУШЕВАЧКОГ КРАЈА БИО НА ЧУВЕНОЈ СРЕТЕЊСКОЈ СКУПШТИНИ? 12 посебних депутата представљало је два округа

Narod ispred spomenika 1925. / Foto Arhiva "U vremenu starog Kruševca"

Parlament Knažestva Srbije 1835. godine imao je ovdašnje deputate među kapetanima. To su bili Živko Šokorac,kapetan levački i Milenko Radojković, kapetan temnićki za "Okružije jagodinsko", dok su za "Okružije kruševačko" bili Đorđe Ristić,kapetan kruševački,Simon Prokić, kapetan trstenički i Marko Protić, kapetan župski.

Ispred sudija je bio starešina suda, Vučko Mutavdžić. Među civilima su se našli Neša Simonović iz Bivolja, Radovan Pecić iz Osredaka i Aleksa Katotivić iz Odžaka, koji su predstavljali "Okružije kruševačko". "Okružije jagodinsko" predstavljali su Rista Babović iz Grabovca, Marko Đurđević iz Bačine i Đurađ Urošević iz Katuna kod Varvarina.

Prvi ustav Kneževine, čiji je autor bio Dimitrije Davidović, sadržao je 14 glava(142 člana). Na žalost, na snazi je bio svega 55 dana. Još je jedna neobična povezanost izglasavanja najvišeg državnog pravnog akta sa kruševačkim krajem: Miletina buna.

Zaverenici ove pobune,na čijem je čelu bio knez Mileta Prodanović, sastali su se upravo u Kruševcu, uoči Božića 1835.godine, u kući istaknutog političara i trgovca Stojana Simića(1797-1852).

Simić je bio ni manje ni više nego kum kneza Miloša Obrenovića, koga su zaverenici želeli da svrgnu ili bar ustavom ograniče njegovu samovolju. Kao što je poznato,Miloš je ostao na vlasti, ali je Sretenjski ustav bar dva meseca bio na snazi i dugoročno doneo pozitivne promene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POTRESNA ISPOVEST NEBOJŠE IZ KIKINDE: Otac i ja smo ostali bez posla 2008, nismo znali kako ćemo da preživimo (VIDEO)