OPOMENA ZA VEČNOST NA SEVERU AUSTRIJE: U zloglasnom logoru Mauthauzen naš narod zatvaran, zverski mučen i ubijan čak dva puta u istom veku

R. DRAGOVIĆ

22. 12. 2022. u 09:20

SRPSKIM žrtvama logora Mauthauzen. Stradali ste kao mučenici, otadžbina vas pamti kao heroje. Neka vam je večna slava. Srbija vas se seća sa poštovanjem.

ОПОМЕНА ЗА ВЕЧНОСТ НА СЕВЕРУ АУСТРИЈЕ: У злогласном логору Маутхаузен наш народ затваран, зверски мучен и убијан чак два пута у истом веку

Foto: Ministarstvo

Ovako glasi natpis na spomen-ploči posvećenoj Srbima stradalim u zloglasnom logoru Mauthauzen u Gornjoj Austriji. Nedostatak vremenske odrednice stradanja naših sunarodnika na ovoj spomen-ploči nije slučajnost: na ovom mračnom mestu Srbi su zatvarani, mučeni i ubijani čak dva puta u 20. veku. Broj ugašenih života iza njegove žice od 1941. do 1945, ali i tokom Velikog rata, zloglasno mesto na severu Austrije, nadomak Linca, svrstava u mesta večne patnje našeg naroda.

U Mauthauzenu i njegovim logorima - satelitima tokom Drugog svetskog rata ubijeno je najmanje 7.000 Srba, interniranih od nemačkog okupatora. O epskim razmerama stradnja na ovom mestu svedoči da je na vojničkom groblju iz Prvog svetskog rata, u mestu Rajferdorf, nekoliko kilometara dalje zauvek ostalo više od 8.000 Srba, mnogi upućuju da je njihov broj oko 15.000, od ukupno 30.000 koliko ih je bilo zatočeno od 1914. do 1918. Istina je zastrašujuća: srpski zarobljenici ubijani su dva puta u istom veku praktično na istom mestu.

PAMĆENjE BUDUĆIH POKOLENjA

SMISAO inicijative, kako opominju u Muzeju žrtava genocida, nacionalnoj kući istraživanja istorijskog stradanja Srba, kao i Jevreja i Roma, nije u propisivanju direktiva gde će učenici odlaziti na školska i studijska putovanja, nego u buđenju svesti o negovanju sećanja na stradale.
- Važno je da generacije koje dolaze uče o istoriji i pamte stradanje predaka. Otud se preporučuje da se postojeće rute školskih putovanja obogate sa najmanje jednim mestom značajnim za kulturu sećanja. Mnoge države imaju ovu vrstu iskustva, a u tome prednjači Izrael. Poseta Aušvicu jedina je obavezna ekskurzija tamošnjih učenika - navode u Muzeju.

Logor Mauthauzen u Austriji, kao važno mesto sećanja, zbog toga je uvršten na spisak mesta koja bi prema preporuci Muzeja žrtava genocida i Ministarstva prosvete učenici osnovnih i srednjih škola iz Srbije trebalo da posete u okviru studijskih putovanja.
To je samo deo šire inicijative Muzeja žrtava genocida, čiji je cilj oživljavanje kulture pamćenja na žrtve stradanja, Srbe, Jevreje i Rome sa ovih prostora, u Drugom svetskom ratu. Iza ove ideje stalo je i Ministarstvo prosvete, koje je školama prosledilo stručno uputstvo za organizaciju đačkih putovanja sa definisanim ciljevima ovih putovanja.
U središtu oživljavanja "kulture pamćenja" su obilasci mesta velikih stradanja i upoznavanje sa razmerama zločina na mestima na kojima su se i dogodili. Školarci bi time dobili priliku da prodube znanja stečena u udžbenicima, ali i da na autentičnim mestima steknu lični doživljaj turbulentnih istorijskih zbivanja u kojima strada - običan i nevin čovek.

Mauthauzen je mesto duboke simbolike i poruke da se zlo ne sme ignorisati, jer nekažnjen zločin ostaje kao seme iz koga se rađa težnja da se ponovi. Dokaz za to je drugi krug pakla na istom mestu ali pod nacističkim režimom.

Među zelenim brdima iznad Dunava, u krematorijumima i gasnim komorama, kao i u obližnjem kamenolomu, od 1938. do 1945. stradale su desetine hiljada ljudi, korišćenih kao robovska radna snaga. Procene broja stradalih kreću se od 122.000 do 320.000 žrtava čitavog kompleksa od 49 logora, pod centralnom upravom Mauthauzena.

Ilustracija Novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTERAO IH U PENZIJU: Vilander o rivalstvu Đokovića sa Nadalom i Federerom