FAKULTETI TRAŽE DUŽI ROK: Senat Univerziteta u Beogradu raspravljao o kriterijumima za državnu maturu

Lj. B.

22. 12. 2022. u 10:40

SENAT Univeriteta u Beogradu zatražio je od Ministarstva prosvete produženje roka u kome fakulteti treba da dostave tabele sa podacima koji se odnose na državnu maturu.

ФАКУЛТЕТИ ТРАЖЕ ДУЖИ РОК: Сенат Универзитета у Београду расправљао о критеријумима за државну матуру

Foto: Zoran Jovanovic

 - Potrebno nam je još vremena da dostavimo primedbe, a 11. januara biće održan rektorski kolegijum, nakon koga će biti poznat naš stav - rekao je rektor Vladan Đokić.

Na sednici Senata sumirani su i podaci sa upisa u ovoj školskoj godini, a prorektor za nastavu Dejan Filipović istakao je da je broj prijavljenih i upisanih akademaca na osnovne studije izjednačen u poslednjih pet godina.

 - Ove godine prijavila su se 19.723 kandidata na 101 studijski program, upisana su 13.202 brucoša, od čega 8.740 budžetskih i 4.462 samofinansirajuća. Među njima je 62 odsto devojaka - rekao je Filipović. - Najveće interesovanje pokazano je za FON i ETF,a posle prvog roka na 11 fakulteta bili su popunjeni kapaciteti.

O finansijama sa članovima vlade

Rektor Vladan Đokić izvestio je članove Senata da je o finansiranju visokoškolskih ustanova razgovarao sa premijerkom Anom Brnabić, ministrom finansija Sinišom Malim i ministrom prosvete Brankom Ružićem i da je dogovoreno da se napravi Uputstvo za raspodelu prihoda visokoškolskih ustanova.

On je dodao da je u ovoj godini nešto manje interesovanje za master studije u odnosu na prethodnih 10 godina, pa su na 160 akreditovanih studijskih programa upisana 5.723 studenta. Na doktorske studije upisan je sličan broj doktoranada kao i prethodne.
Filipović je rekao i da je u ovoj godini upisano 557 stranih studenata, od čega 443 studenta srpske nacionalne manjine iz drugih država, a kako je rekao, "pravih stranaca" 114.

Rektorski kolegijum usaglasiće mišljenja i izaći sa stavom 11. januara

Na sednici senata rektor Đokić je rekao da je održan sastanak i sa ministarkom za nauku i tehnološki razvoj Jelenom Begović, kako bi se rešio problem ugovora za naučne radnike na Univerzitetu koji rade van nastave. On je istakao da će ugovori verovatno biti produženi na godinu dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

TURIZAM KAO FAKTOR MIRA: Obrazovno i duhovno iskustvo koje širi um