ZA DVA SATA I MINUT TRK DO 21,1 KILOMETAR: Pavle Mirović (16), dečak sa autizmom, na Apatinskom maratonu

S. Rovčanin Tomković

17. 10. 2022. u 11:00

MLADI aletičar Pavle Mirović (16), dečak sa autizmom, u svakodnevnom životu koristi oko 200 reči.

ЗА ДВА САТА И МИНУТ ТРК  ДО 21,1 КИЛОМЕТАР: Павле Мировић (16), дечак са аутизмом, на Апатинском маратону

Pavle sa trenerom Brankom Hrnjazom, Foto Privatna arhiva

Njegovi roditelji kažu da on oseća, ali da teško može da iskaže oduševljenje. A, juče, kada je istrčao 21 kilometar i 100 metara, za dva sata i minut, na Dunavskom polumaratonu u Apatinu i postao prvi autistični dečak u Srbiji i regionu kojem je pošlo za rukom da istrči polumaraton u regularnoj seniorskoj konkurenciji, rekao je: "Lepo, bravo."

U trci je učestvovalo oko 300 takmičara svih uzrasta. Pavle je bio najmlađi. U svojoj kategoriji do 19 godina zauzeo je treće mesto i kući u Beograd vratio se sa bronzanom medaljom.

Pavlova majka Dragana nam priča da on odmalena ima autizam, praćen hiperaktivnošću.

- Nalazila sam ga na raznim mestima. On nije prohodao, nego je odjednom protrčao i onda smo odlučili da ga usmerimo na sport. Zna da pliva, skače na glavu, skija, igra odbojku i skače udalj. Učestvovao je na mnogobrojnim specijalnim olimpijadama i donosio medalje.

Pavle svaki slobodan trenutak koristi da trenira gde god za to postoje uslovi , Foto Privatna arhiva

Ali, odnedavno smo u dogovoru sa klubom Singidunum iz Beograda, koji volonterski radi sa decom sa posebnim potrebama, odlučili da krene da trenira trčanje. Uz pomoć trenera Branka Hrnjaza, koji je savetovao da počne da se takmiči u regularnoj konkurenciji sa atletičarima koji nemaju specijalne potrebe, on je najpre nastupio na Novobeogradskoj atletskoj ligi i postizao dobre rezultate, trčeći 11 kilometara. Sada je prvi put trčao polumaraton - rekla je za "Novosti" majka Dragana.

Ona ističe da mu jako prija društvo i da često voli da neko trči blizu njega, pa se onda u familiji šale da Pavle propušta konkurenciju. Trčanje na njega, kako nam govori, reaguje i terapeutski, pa se, dok se kao i svi roditelji dece sa posebnim potrebama nadaju leku, trude da Pavle ima ispunjen život.

- Svima bih savetovala da decu sa posebnim potrebama usmere na neku vrstu sporta. Pavlu dosta prijaju treninzi, smiren je i zadovoljan - rekla je Dragana, dodajući da je za sina spremila veliki paket omiljene čokolade.

Trener Branko Hrnjaz, koji je juče trčao uz Pavla, objašnjava da nije bilo nikakvih problema tokom trke, da se tek 200-300 metalja kroz cilj požalio da ga boli noga, ali da su uspešno završili trku.

- Ovo je odličan rezultat. Računa se da je dva sata odličan rezultat za prvi polumaraton za regularne trkače, a evo, Pavle je samo minut premašio. Spremali smo se mesecima, trčali u Košutnjaku na trim-stazi, zajedno sa drugarima koji su mu velika podrška - naveo je Hrnjaz i dodao je Pavle juče bio zvezda i za mnoge pobednih trke, te da su redom prilazili da mu čestitaju.

Foto Privatna arhiva

On dodaje da je rad sa decom sa posebnim potrebama mnogo drugačiji u odnosu na one koji nemaju problema:

- Postoje planovi po kojima se radi, ali kada su u pitanju atletičari sa posebnim potrebama, to sve pada u vodu. Moramo da se prilagođavamo njima i za svako dete pravimo poseban plan.

A, u Pavlovom planu je već sledeće takmičenje. Sprema se za naredni izazov i polumaraton u okviru Beogradskog maratona 2023. Mada, nije isključeno da će ovaj hrabri mladić napasti i 42,2 kilometra.

KAD MOŽE ŠNAJDER...

- UZOR nam je čuveni američki atletičar, maratonac Aleks Šnajder. On je autistični mladić koji je zavredeo svetsku slavu kada je istrčao Njujorški maraton i o tome su izveštavali vodeći svetski mediji. On je 15 godina stariji od Pavla i ima vremena da dostignemo njegov uspeh - priča Hrnjaz.

BUKETI ZA MAJKU

PAVLE ide u Srednju zanatsku školu u Beogradu. Prva je godina na smeru za cvećara. Pored trčanja, dobro mu ide i aranžiranje buketa, kojima često obraduje majku. Najveća podrška mladom atletičaru je, pored roditelja, stariji brat.

BONUS VIDEO - SEĆANjE: Pavle Vujisić nije završio glumu, ali mnogima je mogao da bude profesor

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

STIGAO NOVI JUSEIN BOLT! Ima 16 godina i upravo je zapanjio ceo svet kako trči na 100 metara (VIDEO)