MOMIROVIĆ U TIRANI: Da bismo ekonomski napredovali, moramo da ukinemo granice u regionu

Novosti online

07. 06. 2022. u 15:02

MINISTAR građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović potpisao je danas zajedno sa ministrima saobraćaja iz regiona dokument "Posvećenost putevima budućnosti" u okviru Samita o putevima Zapadnog Balkana 2022.

МОМИРОВИЋ У ТИРАНИ: Да бисмо економски напредовали, морамо да укинемо границе у региону

Foto: MINISTARSTVO GRAĐEVINARSTVA, SAOBRAĆAJA I INFRASTRUKTURE

- Danas smo potpisali dokument posvećen putevima budućnosti. Veliko mi je zadovoljstvo da sam imao priliku da sa svojim kolegama iz Jugoistočne Evrope učestvujem na panelu i da predstavim sve investicije koje mi u Republici Srbiji sprovodimo. Investiramo milijarde evra u potpuno novu putnu i železničku infrastrukturu i ponovo gradimo našu zemlju. Ali ako ne uklonimo granične barijere, nećemo u potpunosti ostvariti naš cilj. Nema previše smisla uložiti milijarde evra, izgraditi novu mrežu auto-puteva, a da pritom čekamo na granicama više sati. Paralelno sa procesom izgradnje puteva, moramo da relaksiramo granične procedure kako bismo pomogli našoj ekonomiji, i samim tim omogućili da svi građani na Zapadnom Balkanu dožive jedan ekonoski procvat - istakao je ministar Momirović.  

Foto: MINISTARSTVO GRAĐEVINARSTVA, SAOBRAĆAJA I INFRASTRUKTURE

Ministar Momirović radni dan u Tirani započeo je sastankom sa ministrom transporta i veza Severne Makedonije Blagojem Bočvarskim gde se razgovaralo o svim aktuelnim temama u oblasti transporta.  

Pomenuti dokument "Posvećenost putevima budućnosti" podrazumeva ulaganja u razvoj transevropske transportne mreže (TEN-T putne mreže), strategiju uvođenja inteligentnog transportnog sistema –ITS, obezbeđivanje interoperabilnosti elektronske naplate putarine u celom regionu, izgradnju stanica za punjenje električnih automobila, promovisanje drugih alternativnih goriva, povećanje bezbednosti na prelazu puta preko železničke pruge u nivou, kao i poboljšanje bezbednosti ranjivih učesnika u saobraćaju na putevima.  

Samit o putevima Zapadnog Balkana 2022. godine u organizaciji Stalnog sekretarijata Transportne zajednice, Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) sa nazivom „Oblikovanje budućnosti: sigurni, pametni i održivi putevi“, održava se danas u Tirani. Samit o putevima okupio je partnere iz Jugoistočne Evrope i visoke zvaničnike zadužene za saobraćaj, predstavnike zemalja članica EU, regionalnih institucija i međunarodnih organizacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RAČUNICA! Evo koliko bodova treba Crvena zvezda da osvoji da bi prošla u nokaut fazu nove UEFA Lige šampiona!