PENZIJA JE SAMO JEDNA NOVA ENERGIJA: Velimir Dejanović, profesor i jedan od najpoznatijih TV kuvara danas uživa na reci
STARIJE generacije kuvale su sa njim, a mlađe od njega učile nove recepte i tajne sastojke. Jutarnji termin na javnom servisu gotovo devet godina, svakodnevno sa početkom u 9.00, bio je rezervisan za emisiju "Kuvati srcem", a glavni kuvar u ulozi voditelja bio je Velimir Dejanović.
Kroz kultni serijal, tokom kojeg je snimljeno oko 6.000 emisija, čuveni Veca ugostio je veliki broj poznatih ličnosti koji su recepte delili sa gledaocima.
I dok je većina publike prikovana za male ekrane mislila da je Vecina profesija kulinarstvo, u zasluženu penziju otišao je kao redovni profesor sa katedre za filmsku i televizijsku produkciju - Fakulteta dramskih umetnosti. Dane provodi na svom brodu, na kojem se usidrio prvog zvanično penzionerskog dana, a koji je simbolično nazvao "Kod zlatnog vesla".
- Profesori u penziju odlaze 1. oktobra sa početkom nove školske godine, ja sam tog istog dana umesto put fakulteta krenuo u marinu na Dorćol i ušao na brod - priseća se Velimir.
- Pre toga, znao sam da moram da nastavim da se bavim nečim, pa sam dve godine pre penzionisanja odlučio da polažem na Vojnoj akademiji za skipera i učio se kormilarenju na vojnom brodu.
Iako danas brod, koji je usidren na Dunavu, izgleda velelepno, naš sagovornik ističe da je nekada bio prava ruina.
- Ovo što se sada nalazi na brodu toga nije bilo, menjali smo sve od stolarije i struje do enterijera i pravili novo, bio je to mukotrpan posao, ali sam sve radio sa uživanjem i ljubavlju - dodaje Velimir.
- Dešava se da odlaskom u penziju ljudi klonu duhom. Nisam želeo da dozvolim da mi se to dogodi, jer u mojoj porodici svi su nastavili da se bave nečim, zato sam ja odlučio da se bavim turizmom i nemam taj psihološki osećaj penzionisanja.
Dodaje i da je osnovna stvar da svako uspe da sačuva zdravlje, fizičko i mentalno i da je to najvažnija stvar o kojoj čovek mora da brine.
- Mi ne brinemo o preventivi, treba da pazimo na sebe sa 25 godina, a ne sa 70, tada je kasno, pojeli smo život, nema ga više, pojeli smo telo, sve nam je nestalo polako - objašnjava naš sagovornik.
- To su stvari na koje moramo prvo da obratimo pažnju, a onda kada odete u tu nazovi penziju, to u stvari ne postoji, postoji jedna nova energija i jedno novo vreme koje moramo iskoristiti.
Svojom lađom plovio je duž Save i Dunava, išao do Đerdapa i Srebrnog jezera, Gročanskih ada i Smedereva. Otkrio neverovatno jezero preko puta Kostolca, oko kojeg se nalaze kopovi uglja. Na brodu je uvek okružen porodicom, unicima i dragim prijateljima za koje rado kuva. Savetuje da uvek moramo da spremamo ono šta imamo u okruženju, što je jelo podneblja i čega trenutno ima u ponudi na pijacama. To je naučio tokom snimanja emisije "Kuvati srcem", kada su ga žene sretale na ulici i napadale zbog mesa, ali i sastojaka koji su se koristili u receptima, a koje je bilo teško kupiti u našim prodavnicama.
- Kakvi morski plodovi ili rakovi, izbacili smo sve što nije bilo kod nas, jer ako ste u Izraelu spremaćete nešto što je karakteristično za tu kulturu, ako ste u Srbiji spremamo ono što imamo da ponudimo, jer hrana ne treba da nas opterećuje, niti da gubimo previše vremena u kuhinji, već da uživamo u njoj - dodaje Veca.
- Za ovo doba godine kod nas je na primer idealano pripremati sataraš i to od svih svežih namirnica, fino naseckanih uz neko meso, za ovaj recept vam ne treba više od 45 minuta.
Ovaj iskusni kulinar savetuje da pazimo šta jedemo, ali i da na meniju uvek moramo da imamo povrće, meso i ribu. Uz doručak svakako kriška hleba, a za užinu voćka.
- Hrana uvek traži druženje, čak i kada smo sami da budemo sami sa sobom, a ne otuđeni.
Nije dovoljno samo parče hrane, treba još neka reč uz to, da psihološki smireno jedete. Da hranimo i dušu i telo, jer parče mesa, šnicla ili salata možda daju neke kalorije i vitamine, ali treba dodati još malo duše svemu tome - smatra Veca.
SLEDITI SVOJ SAN
PO odlasku u penziju, morate da pronađete sebi neku zanimaciju, nešto čime ćete se baviti.
- Sestra moga dede je u 94. godini odlučila da postane pevačica i nije odustajala od te namere. Otišla je kod direktora PGP i nije otišla odatle dok nije izašla sa pločom. Uspela je u svojoj zamisli - priseća se Veca.
TELEVIZIJSKI STUDIO
OD SVOG broda Veca je napravio pravi mali televizijski studio, a plan mu je da snimi emisuju koja će gledaocima donositi priče sa reka. Zamisao je da publika bude upoznata sa svim dobrobitima, preporukama za dobru plovidbu kao i vremenskim prilikama direktno sa talasa reka.
Preporučujemo
PROPADA LAŽNA DRŽAVA: Svetska banka upozorava Prištinu - Imate najvišu stopu siromaštva i nezaposlenosti u Evropi
TAKOZVANO Kosovo ima najvišu stopu siromaštva i nezaposlenosti u Evropi, upozorila je zamenica direktora Svetske banke za Kosovo Džejn Sprouster ističući da Priština što pre mora da pređe na model konkurentnog ekonomskog rasta koji obezbeđuje više radnih mesta i bolji kvalitet života, prenosi Telegrafi.
05. 01. 2025. u 16:19
BIĆE PUNO SNEGA, ČAK I U BEOGRADU: Meteorolog dao prognozu za praznike, pa otkrio kakvo će biti leto i sve iznenadio
GOST jutarnjeg programa "Novosti" bio je meteorolog Ivan Ristić koji je govorio o tome kakvo nas vreme očekuje posle praznika, ali i tokom leta i cele godine.
03. 01. 2025. u 20:35
NIJE SAMO NOVČIĆ: Šta se još stavlja u božićnu česnicu
ZNATE li šta sve može da se ubaci u česnicu i čime je dopušteno zameniti novčić?
05. 01. 2025. u 10:17
Komentari (0)