U Srbiji samo šest odsto zaštićene dece od HP virusa, koji izaziva rak grlića materice

Novosti online

04. 10. 2024. u 13:04

U SRBIJI je vakcinisano samo šest odsto devojčica i dečaka koji su po starosti kandidati za vakcinu protiv HPV, što predstavlja veoma nizak obuhvat, posebno za zemlju u kojoj prosečno dve žene svakoga dana izgube život zbog karcinoma grlića materice.

У Србији само шест одсто заштићене деце од ХП вируса, који изазива рак  грлића материце

Foto: Šaterstok

Za protekle dve godine prvu dozu vakcine primilo je ukupno 43.476 dece uzrasta od 9 do 19

godina, od toga 32.533 devojčica (75 odsto) i 10.943 dečaka (25 odsto), poslednji su podaci Instituta za javno zdravlje Srbije. Isti ti podaci pokazuju i da je najveći obuhvat vakcinisane dece uzrasta 9 do 19 godina, postignut na teritoriji Zaječarskog, Borskog, Južnobačkog, Moravičkog okruga i Beograda, dok je najniži obuhvat na teritoriji opština Novi Pazar i Tutin, kao i na teritoriji Pčinjskog i Jablaničkog okruga.

Iz tog razloga Udruženje „Progovori“, Ministarstvo zdravlja i Radio Televizija Srbije, pokreću nacionalnu kampanju „Hoću“ koja ima za cilj veći obuhvat imunizacije školske dece protiv HPV i smanjenje obolelih od raka grića materice. U sklopu kampanje snimljen je i spot „Hoću“ u kome učestvuju naša poznata glumica Nina Janković, pedijatar Univerzitetske klinike Tiršova dr Goran Vukomanović, glumac, pisac i trener ličnog razvoja Siniša Ubović, novinarke RTS Ana Stamenković i Ivana Božović, kao i Nevena Ilić, pacijentkinja i članica Udruženja „Progovori“.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek rekao je da je država uradila mnogo obezbedivši besplatnu vakcinu protiv HPV za sve devojčice i dečake.

- Ono što nije dobro jeste da je karcinom grlića materice vodećih faktor oboljevanja i
smrtnosti među ženskom populacijom. Zašto je to tako? Pre svega jer prva faza ove bolesti prolazi bez ikakvih simptoma. Sa druge strane, mi smo nekako mnogo čudni, javljamo se lekaru tek kada nas nešto zaboli. To moramo hitno da mennjamo i u tom smislu je na državi i Ministarstvu zdravlja velika odgovornost. Moramo da menjamo ove loše brojke. Zato spremamo ozbiljnu strategiju sa akcionim planom gde ćemo morati uz pomoć udruženja pacijenata da podižemo zdravstvenu svest u Srbiji i da objašnjavamo da je HP virus opasan, da može dovesti i do smrtnog ishoda – izjavio je državni sekretar dr Đerlek.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ SAZNAO KAD IGRA! Poznato kad Nole kreće u pohod na Šangaj