(JELOVNIK) IMATE NAPADE GIHTA: Ove stvari bi trebalo da izbacite iz ishrane

I. K.

24. 09. 2024. u 07:00

ZA sve koji pate od gihta, uz lekove, ključan deo terapije je i način ishrane. Razlog za to je što simptome odnosno napade gihta uzrokuje višak mokraćne kiseline u krvi. S obzirom na to da je nivo mokraćne kiseline u krvi direktno vezan za unos određenih namirnica, odgovarajući jelovnik sprečava ovu pojavu.

(ЈЕЛОВНИК) ИМАТЕ НАПАДЕ ГИХТА: Ове ствари би требало да избаците из исхране

Foto Shutterstock

Mokraćna kiselina je otpadni proizvod koji organizam stvara kada vari izvesnu hranu. Kada je nivo mokraćne kiseline visok, kristali iste mogu se nakupiti u zglobovima. Ovaj proces pokreće oticanje, upalu i intenzivan bol.

Zato je ograničenje hrane sa visokom količinom purina i uzimanje odgovarajućeg leka ključno da se spreče napadi gihta.

Hrana koja je bogata purinima uključuje crveno meso, morsku hranu, alkohol, pivo i kvasac generalno. Međutim, postoji jedno izuzeće od ovog pravila. Istraživanja pokazuju da povrće s visokim sadržajem purina ne izaziva napade gihta.

Interesantno je da napici zaslađeni fruktozom i šećerom mogu da povećaju rizik od napada gihta, iako nisu bogati purinima. Umesto toga, oni povećavaju nivo mokraćne kiseline ubrzavanjem nekoliko ćelijskih procesa.

Evo kako bi mogao da izgled jelovnik protiv napada gihta:

Ponedeljak

Doručak: ovsene pahuljice sa grčkim jogurtom i bobičastim voćem

Ručak: salata od kinoe sa kuvanim jajima i svežim povrćem

Večera: integralna testenina sa pečenom piletinom, spanaćem, paprikama i feta sirom s niskim udelom masti

Utorak

Doručak: smuti od borovnica, spanaća, grčkog jogurta i mleka niske masnoće

Ručak: hleb od mešavine ovsenih, ražanih i jčmenih pahuljica sa barenim jajima i salatom

Večera: pečena piletina i povrće sa braon pirinčem

Sreda

Doručak: ovsene pahuljice sa grčkim jogurtom i bobičastim voćem

Ručak: integralni hleb, humus i salata od povrća

Večera: pečena piletina i povrće sa braon pirinčem

Četvrtak

Doručak: grčki jogurt sa čija semenkama i bananom. Ostavite da odstoji u posudi preko noći.

Ručak: sarmice od plavog patlidžana punjene sirom i povrćem

Večera: salata od kinoe, spanaća, patlidžana i feta sira

Petak

Doručak: prepečen tost sa džemom od jagoda

Ručak: sendvič sa barenim jajima i povrćem po izboru

Večera: pečeni tofu i povrće sa braon pirinčem

Subota

Doručak: omlet od pečuraka i tikvica

Ručak: preostali prženi tofu i braon pirinač

Večera: domaći pileći hamburgeri sa svežom salatom

Nedelja

Doručak: omlet od dva jaja sa spanaćem i pečurkama

Ručak: humus i sveže povrće, integralni hleb

Večera: omlet sa spanaćem i paprikom u tortilji od integralnog brašna

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TENISKI ZEMLJOTRES: Federer se vraća na teren!