OBRATITE PAŽNJU: Ovih sedam stvari ukazuju na to da možda imate insulinsku rezistenciju

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

23. 09. 2024. u 12:34

KADA je u organizmu metaboličko stanje takvo da povišen nivo hormona - insulina, nailazi na otpornost ćelija, reč je o insulinskoj rezistenciji. Smatra se da ovaj poremećaj zdravlja pogađa oko 30 odsto populacije širom sveta. Neprepoznata insulinska rezistencija može da dovede do razvoja šećerne bolesti, pa se zato onima koji na nju sumnjaju savetuje da urade određene laboratorijske nalaze.

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ: Ових седам ствари указују на то да можда имате инсулинску резистенцију

Foto Shutterstock

Iako je nemoguće da se samostalno utvrdi da li je reč o insulinskoju rezistenciji, jer su za to potrebna ispitivanja od strane specijaliste endokrinologije, ipak postoje znaci koji mogu da ukažu na ovo stanje.

Insulinska rezistencija se može manifestovati visokim krvnim pritiskom, niskim nivoom "dobrog" holesterola i visokim trigliceridima. Kako ove simptome ne možete da prepoznate bez odgovorajućeg ispitivanja, mi vam ovom prilikom ukazujemo na neke od onih koje možete da osetite sami.

Pojačana glad i želja za slatkišima

Iznenadni napadi gladi, iako od obroka nije prošlo ni dva sata, uz čestu žudnju za nečim slatkim, najčešći je simptom koji ukazuje na insulinsku rezistenciju. Do ovog simptoma dolazi jer se insulin "gomila" u krvi što može naglo da obori nivo šećera, usled čega se javlja osećaj gladi. Inače, svaka žudnja za određenim tipom hrane ukazuje na neki poremećaj u organizmu, a uglavnom je reč o nedostatku esencijalnih vitamina i minerala.

Prekomerna žeđ

Višak insulina u krvi može i da vezuje glukozu za sebe, što rezultira visokim nivoom šećera u krvi. Nakupljena glukoza prisiljava bubrege da prekomerno rade i pokušaju da je apsorbuju. Kada bubrezi ne mogu da isprate taj tempo, to dovodi do povećane proizvodnje urina, više nego što je normalno. Zato se javlja i osećaj žeđi.

Učestalo mokrenje

Ovaj simptom često jeste posledica unosa veće količine tečnosti, što se često dešava u letnje doba. Tako da ga je vrlo teško dovesti u vezu sa insulinskom rezistencijom. Ipak, ukoliko često mokrite nevezano za unos vode, to može da bude signal.

Lako dobijanje na težini

Ukoliko se gojite, a niste menjali navike u ishrani ovo može da bude alarm. Gojaznost koja može da upućuje na insulinsku rezistenciju je i teško mršavljenje uz obavezno prisustvo masnih naslaga - naročito u predelu stomaka, struka i zadnjice. Zato je važno da se telesna težina prati, odnosno meri često, kao i da se posmatra da li se masne naslage raspoređuju ravnomerno ili pogađaju kritične delove tela.

Klonulost

Osećaj pospanosti i zamora, naročito posle obroka, uz konstantan nedostatak energije i hronični umor su, takođe, vrlo često znaci insulinske rezistencije. Takođe, ovo stanje mogu da prate i loša koncentracija, bezvoljnost ili rasejanost.

Neredovan menstrualni ciklus

Visoke koncentracije insulina u krvi utiču i na jajnike uzrokujući povećanu proizvodnju androgena, odnosno dominantno muških hormona. Visoki nivoi androgena remete pravilan razvoj jajnih ćelija, izostaje ovulacija i samim tim remeti se redovnost menstrualnog ciklusa.

Tamne mrlje na koži

Pojava tamnih mrlja na koži koje su uobičajeno lokalizovane u predelu prepona, pazuha ili zadnje strane vrata su takođe mogući znak insulinske rezistencije. Dermatolozi ove promene na koži nazivaju Acanthosis Nigricans.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOĆ PRED DERBI: Visio na kolima Bake Praseta dok je vozio kroz centar BG-a - as Zvezde i sin fudbalske legende (VIDEO)