GROŽĐE - ČUVAR ZDRAVLJA: Jedite crno da ublažite bol u mišićima i zglobovima

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

19. 09. 2024. u 12:00

SEZONU grožđa iskoristite u potpunosti, jer ovo voće višestruko pozitivno deluje na očuvanje zdravlja.

ГРОЖЂЕ - ЧУВАР ЗДРАВЉА: Једите црно да ублажите бол у мишићима и зглобовима

Foto Shutterstock

Kao retko koje drugo voće, grožđe, pre svega crno, ima sposobnost da ublaži bol.

Grožđe sadrži bioflavonoid poznat kao kvercetin, snažan antioksidans koji sa vitaminom C stimuliše imunološki sistem za borbu protiv infekcija, raka i upala. Osim toga, kombinacija antioksidansa i vitamina C ublažava bolne simptome naročito u zglobovima i mišićima.

Kako je većinski sastav grožđa voda, ono dobro hidrira organe. Primera radi, kada ga konzumiraju osobe koje boluju od astme, povećava se vlaga u plućima i potencijalno smanjuju napadi astme. S obzirom na to da "hidrira pluća" savetuje se i pušačima.

Redovno konzumiranje grožđa dobro utiče na zdravlje očiju. Naime, štiti mrežnjaču oka od propadanja i utiče na smanjenje rizika od nastanka žute mrlje. Žuta mrlja je najčešći razlog gubitka vida kod osoba starijih od 50 godina. Prate je zamućeni vid i iskrivljena slika koju vidimo.

Zdrave i koštice

IAKO nije malo onih koji izbegavju da jedu i goštice grožđa, ili kupuju sorte koje ih ne sadrže, činjenica je da njihov sastav utiče tako da čisti krvne sudove od štetnih sadržaja koji se zadržavaju od lekova i drugih supstanci.

Istraživači su u jednom istraživanju otkrili da su antioksidansi u grožđu i do 50 puta jači nego u vitaminu E, a 20 puta jači nego u vitaminu C. Zbog toga je grožđe dobra zaštita u slučaju oštećenja retine (mrežnjače).

Grožđe pozitivno utiče na bolji protok kiseonika u krv, a to je ono što sprečava stvaranje krvnih ugrušaka. Samim tim, i rizik od srčanog udara. Takođe, antioksidansi u grožđu mogu da spreče oksidaciju LDL holesterola (lošeg holesterola) koji blokira arterije i među glavnim je razlozima nastanka koronarne bolesti srca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MaxBet lansirao prvu potpuno AI generisanu marketinšku kampanju