"KRIVAC" SU NANORECEPTORI: Evo zašto muškarci i žene različito doživljavaju bol

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

29. 06. 2024. u 07:15

DOŽIVLjAJ bola različit je kod žena i kod muškaraca, ali, do sada niko nije uspeo da otkrije - zašto.

КРИВАЦ СУ НАНОРЕЦЕПТОРИ: Ево зашто мушкарци и жене различито доживљавају бол

Foto Shutterstock

Međutim, naučnici sa University of Arizona imaju prve dokaze o razlikama u odnosu na pol o tome kako se bol doživljava. U nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu Brain, istraživači sa University of Arizona Health Sciences postali su prvi koji su identifikovali funkcionalne polne razlike u nociceptorima - specijalizovanim nervnim ćelijama koje proizvode bol.

Istraživački tim je koristio uzorke tkiva mužjaka i ženki miševa kako bi testirao efekat prolaktina i oreksina B na pragove aktivacije nociceptora koji mogu da dozvole stimulansima niskog intenziteta da izazovu bol.

- Ono što smo otkrili je da kod muškaraca i žena ili mužjaka i ženki, ono što menja pragove nociceptora može da bude potpuno drugačije. Kada smo dodali senzibilizirajuće supstance koje snižavaju ove pragove za aktivaciju, otkrili smo da prolaktin senzibilizira samo ženske ćelije, a ne muške ćelije, a oreksin B samo muške ćelije, a ne i ženske ćelije. Zapanjujući zaključak iz ovih studija je da postoje muške ćelije nociceptori i ženski nociceptori, nešto što nikada ranije nije bilo prepoznato - objasnio je dr Frank Porreca, direktor istraživanja u Comprehensive Center for Pain & Addiction na University of Arizona.

Nalazi podržavaju primenu pristupa zasnovanog na preciznoj medicini koji smatra da je pol pacijenata osnovni za izbor tretmana za kontrolisanje bola.

- Ovaj rad je veliki napredak u spoznaji kako bol može da se doživi kod muškaraca i kod žena. Rezultati naše studije podržavaju zaključak da su nociceptori, osnovni gradivni blokovi bola, različiti kod muškaraca i žena. To pruža priliku da se posebno i potencijalno bolje tretira bol kod muškaraca i žena, i to je ono što pokušavamo da uradimo - istakao je dr Porreca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HOLIVUDSKI GLUMAC U BRAKU SA SESTROM: Kada su saznali da su u srodstvu uradili su nešto što bi malo ko smeo (FOTO)