SRČANI UDAR JE ZA MNOGE PREKRETNICA: Pet pravila za život posle infarkta

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

22. 06. 2024. u 11:44

SRČANI udar je za mnoge prekretnica, jer tek tada postaju svesni da ne mogu da nastave sa starim životnim stilom.

СРЧАНИ УДАР ЈЕ ЗА МНОГЕ ПРЕКРЕТНИЦА: Пет правила за живот после инфаркта

Foto: Shutterstock

 Da bi izbegli da vas srce ponovo izda i da vam život bude ugrožen neophodno je da se nakon infarkta srca pravilo oporavite i usvojite zdrave navike. Dakle, da biste se sasvim oporavili i prevenirali novi udar neophodno je da poštujete nekoliko ključnih pravila.

Inače, kardiovaskularne bolesti uzročnik su trećine smrti na svetu. Od toga 85 odsto izazvani su srčanim i moždanim udarom. Nezdrava ishrana, pušenje, nedovoljna fizička aktivnost, stres i drugi faktori rizika umnogome slabe srce i čine ga ranjivim za nastanak oboljenja.

Zato je bitno da u svoj život nakon srčanog udara uvedete ovih pet pravila.

Foto Shutterstock

Terapija

Nakon izlaska iz bolnice neophodno je da se pridržavate saveta lekara, da redovno uzimate propisanu terapiju i ne propuštate kontrolne preglede, ma koliko bilo teško uzimati uput i čekati na pregled.

Foto: Promo

Ne - lošim navikama

Pušenje cigareta predstavlja najvažniji promenljivi faktor za infarkt miokarda. Prestankom pušenja i izbegavanjem duvanskog dima mnogostruko se smanjuje rizik za dalji razvoj ateroskleroze, sužavanje krvnih sudova i formiranje ugrušaka. Pacijenti koji nastave da puše suočavaju se sa komplikacijama teške regulacije visokog krvnog pritiska, povišen im je holesterol, progresivno im se oštećuju zidovi krvnih sudova i slabije reaguju na terapiju. Isto važi i za nastavak svakodnevnog konzumiranja alkohola.

 

Foto Shutterstock

Zdrava ishrana

Ishrana koja obiluje voćem i povrćem, celovitim žitaricama, ribom, raznovsrnim mesom, jajima i nemasnim mlečnim proizvodima jako je važna i za oporavak od srčanog udara, ali i za njegovu prevenciju. Posebnu pažnju bi trebalo obratiti na unos vitamina D, B kompleksa, omega masnih kisleina i koenzima Q 10.

Foto: Shutterstock

Fizička aktivnost

Nakon srčanog udara bitno je da steknete naviku da svakodnevno pešačite u laganom ritmu, a vremenom i da počnete da radite vežbe istezanja. Od rekreativnih aktivnosti savetuje se i vožnja bicikla, plivanje, kao i lagane vežbe snage.

Foto Shutterstock

San

Dubok i kvalitetan san ima izuzetno povoljan efekat na srčani mišić, reguliše krvni pritisak i smanjuje stres. Da biste što bolje spavali bitno je da otprilike svako veče odlazite na spavanje u isto vreme i budite se u isto vreme. Za dobar san ključne su i zdrave životne navike, tako da kad usvojite postulate zdrave ishrane i redovne fizičke aktivnosti poboljšaće se i kvalitet sna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OSTAVKA? AJDE, SLEDEĆE PITANJE... Prva izjava Piksija nakon sletanja u Beograd