UPOZORENJE STRUČNJAKA: Melanom se ne javlja isključivo na koži, evo kako se otkriva i leči

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

22. 06. 2024. u 19:30

U SRBIJI od melanoma, najopasnijeg tipa raka kože, godišnje oboli oko 700 ljudi.

УПОЗОРЕЊЕ СТРУЧЊАКА: Меланом се не јавља искључиво на кожи, ево како се открива и лечи

Foto Shutterstock

Kada se ovaj karcinom otkrije na vreme on je u najvećem broju slučajeva izlečiv, pa se zato već godinama unazad organizuju brojni besplatni dermatološki pregledi koji imaju za cilj da se na vreme uoče promene koje ukazuju na ovo oboljenje. Međutim, melanom ne napada uvek samo kožu, već se može javiti i na drugim, skrivenim delovima tela i tada se najčešće otkriva u metastatskoj fazi bolesti. Upravo iz ovog razloga on se smatra i jednim od najpodmuklijih karcinoma.

U intervjuu za "Novosti" profesor dr Dušan Škiljević iz Univerzitetskog kliničkog centra Srbije kaže da se u retkim slučajevima on može javiti na sluzokoži:

FOTO: Novosti

prof. dr Dušan Škiljević

- Oko jedan do jedan i po odsto svih melamoma javlja se na sluzokoži i to nosa, usana, oka, ždrela, jednjaka, anusa, rektuma, muških i ženskih spoljašnjih genitalija, vagine i mokraćnog kanala. Osim navedenog, primarni melanom može da se javi i srednjoj ovojnici očne jabučice (uvealni melanom), kao i na moždanicama (meningealni melanom).

* Da li je moguće pravovremeno otkriti melanom koji se nije pokazao na koži?

- Moguće jeste, posebno kada je melanom uvee ili vidljivih sluzokoža u pitanju, ali, s obzirom da se često radi o skrivenim mestima, uglavnom nedostupnim rutinskom pregledu, melanom na sluzokožama i moždanicama se najčešće otkriju tek kada daju simptome - bol, krvarenje i slično.

o S obzirom na to da je skriven, znači li da se u najvećem broju slučajeva melanom otkriva u metastatskoj fazi bolesti?

- S obzirom da je skriveni primarni tumor često već duže vreme prisutan u momentu postavljanja dijagnoze, nažalost, vrlo često su već prisutne i metastaze.

Rana i kasna faza

o Šta kada se melanom otkrije na vreme i suprotno?

- Ukoliko se dijagnostikuje u ranoj fazi, jednostavnim hirurškim uklanjanjem se potpuno izleči 95 do 99 odsto melanoma. Kada se dijagnostikuje kasno, procenat preživljavanja je značajno manji. Pet godina preživi svega 25 do 30 odsto pacijenata. Ovi podaci jasno govore o krucijalnom značaju rane dijagnostike za izlečenje pacijenata sa melanomom. Nažalost, u našoj zemlji se tek svaki peti melanom otkrije na vreme.

o Koje metode lečenja ovi pacijenti mogu da očekuju i koliko su one efikasne?

- Pored hirurškog uklanjanja primarnog tumora, u lečenju se koriste i radioterapijske metode, kao i imunoterapija i ciljana terapija koje su danas standard u lečenju uznapredovale i raširene bolesti. Nažalost, ni ovi savremeni vidovi lečenja nisu jednako efikasni kao kod lečenja melanoma kože.

o Gde melanom najčešće metastazira, na koje organe?

- Melanom najčešće metastazira u kožu i potkožno tkivo, limfne čvorove, pluća, jetru, mozak i kosti.

o Šta sve utiče na pojavu melanoma, dakle nije reč samo da on nastaje zbog toga što se ljudi izlažu sunčanju bez zaštite?

- Pored izlaganja ultraljubičastim zracima (sunčanje, solarijumi), u faktore rizika za razvoj melanoma spadaju i prisustvo velikog broja mladeža ili atipičnih mladeža ili gigantskog urođenog mladeža, svetla koža i oči, koža koja brzo izgori i ne može da potamni na suncu, osobe koje su već imale melanom ili čiji su najbliži srodnici imali melanom, osobe koje imaju izrazito oslabljen imunski sistem.

Foto Shutterstock

o Koje mere opreza se predlažu ovim rizičnim grupama?

- Oni bi trebalo da imaju striktne i redovne kontrole, ali jasno je da jedini faktor na koji zaista možemo u ovom momentu da utičemo jeste naše izlaganje ultraljubičastom zračenju, zato se o njemu najviše i priča.

o Da li bazocelularni karcinom može da bude uvod u melanom, ili bilo koji drugi tumori kože koji se smatraju benignim?

- Računa se da oko 30 odsto melanoma kože nastaje na terenu prethodno postojećeg mladeža, dok se iz ostalih benignih promena kao što su keratoze, hemangiomi, fibroma i i malignih promena (bazo i skvamocelularni karcinom, karcinom Merkelovih ćelija itd) ne može razviti melanom.

o Kako se otkriva melanom?

- Melanom na koži se dijagnostikuje jednostavnim dermatoskopskim pregledom. Dermoskopija je neinvazivna i bezbolna metoda kojom se posebnim aparatom sa uveličanjem posmatra promena na koži i uočavaju obrasci pigmentacije i strukture koje ne mogu da se vide golim okom, i na osnovu njih se donosi zaključak o prirodi promene. Ukoliko se promena dijagnostikuje kao sumnjiva na melanom, šalje se na hirurško uklanjanje nakon čega se ona pregleda mikroskopski - histopatološki, i donosi se definitivna dijagnoza.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEVEROVATNO! Ovo što je Novak Đoković uradio na Vimbldonu je ravno - čudu!