KRONOVA BOLEST I ULCEROZNI KOLITIS: Sve o inflamatornim bolestima creva u jednoj knjizi

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

18. 06. 2024. u 18:06

POSLEDIPLOMCI medicinskih fakulteta u Srbiji imaće priliku da se usavršavaju iz oblasti inflamatornih bolesti creva, zahvaljujući dopunjenom udžbeniku čiji autori i urednici su profesor dr Petar Svorcan i docent dr Srđan Marković, nastavnici na predmetu Interna medicina, Medicinskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu.

КРОНОВА БОЛЕСТ И УЛЦЕРОЗНИ КОЛИТИС: Све о инфламаторним болестима црева у једној књизи

FOTO: Privatna arhiva

Docent dr Srđan Marković, inače gastroenterolog Kliničko-bolničkog centra Zvezdara kao odgovorni urednik, okupio je oko sebe tim stručnjaka iz različitih oblasti medicinskih nauka - gastroenterologije, patologije, hirurgije, psihijatrije, kao i mlade lekare, te su zajedničkim snagama, obradili i izneli činjenice i najnovija stremljenja u oblasti inflamatornih bolesti creva, Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa koji su česti gastroenterološki problemi i postoji dosta nedoumica u njihovoj dijagnostici i lečenju.

U pisanju knjige je učestvovao 21 autor - tri profesora, dva docenta, tri klinička asistenta i uz četiri doktoranda takođe na Medicinskom Fakultetu Univerziteta u Beogradu, uz devet autora koji su eksperti u svojim oblastima. Knjiga odiše multidisciplinarnim pristupom. Stručnim, savremenim i dokumentovanim načinom, autor doc. dr Srđan Marković i saradnici prikazali su kompleksnost inflamatornih bolesti creva u 12 lekcija, uz jednu dodatnu lekciju kojom je ovo izdanje dopunjeno. Prvo izdanje knjige je publikovano januara 2022. godine od strane izdavača KBC Zvezdara.

Lekcije su poglavlja knjige koja ima 403 stranice, ilustrovana je sa 70 slika, 73 tabele i 462 reference. Ono što je novo i jedinstveno jeste povezanost savremenog teorijskog i praktičnog znanja, prikazanog kroz primere iz svakodnevne prakse. To će kliničarima omogućiti da razotkriju raznovrsnost inflamatornih bolesti creva. Obrađene su najnovije teme, ali nisu izostavljena ranija stremljenja i saznanja kako u dijagnostici, tako i u praćenju i terapiji ovih bolesti.

Neophodno je istaći da su autori uspeli da knjigu napišu jezikom koji će razumeti i pacijenti, odnosno ljudi koji se profesionalno ne bave medicinom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ANKETA NOVOSTI Da li Aleksandar Mitrović i Sergej Milinković Savić zaslužuju novi Piksijev poziv?