Da li postoji mogućnost da se problemi sa venama ponovo pojave nakon tretmana i kako to možemo sprečiti? (VIDEO)

Promo

19. 06. 2024. u 10:00

PROCENAT recidiva, odnosno ponovnog pojavljivanja problema sa venama nakon tretmana, je prisutan u medicini i često se opisuje u stručnoj literaturi.

Да ли постоји могућност да се проблеми са венама поново појаве након третмана и како то можемо спречити? (ВИДЕО)

Foto: Promo

Dr Petar Dragić, vodeći stručnjak u oblasti venske hirurgije, objašnjava da, iako je recidiv moguć, nove metode lečenja značajno smanjuju ovu mogućnost.

- Procenat recidiva varira od studije do studije, ali je definitivno smanjen novim pristupima, posebno laserskom krosektomijom - kaže dr. Dragić.

Laserska krosektomija je inovacija koju je dr Dragić uveo kako bi smanjio učestalost recidiva.

- Ova procedura omogućava neposredni pristup laserom korenu problema, što značajno smanjuje mogućnost ponovnog pojavljivanja proširenih vena - objašnjava on.

- Danas, više od 60 odsto lekara širom sveta koristi ovu proceduru, a njena popularnost raste.

Problem proširenih vena je često genetski, što znači da postoji mogućnost da se nove vene razviju u budućnosti.

- Važno je kako lekar tretira problem - ističe dr. Dragić.

- Laser omogućava višu preciznost i bolji oporavak, ali ključ leži u veštini i iskustvu lekara.

Dr Dragić naglašava da je uspeh tretmana proširenih vena u velikoj meri zavistan od lekara koji ga sprovodi  jer „Laser obezbeđuje izvrsnu preciznost, ali 90 odsto uspeha zavisi od sposobnosti lekara da pravilno dijagnostikuje problem i pronađe sve slabe tačke“. Iskustvo je, dakle, ključno.

A upravo njega ovaj priznati lekar ima na pretek. Osim što je inovirao  metodu lečenja u potpunosti je promenio pristup lečenju proširenih vena, tako što je uvođenju ultrazvuka u operaciju laserom, zapravo laseru dao „oči“. Kombinacijom ova dva napredna alata postignuta je maksimalna preciznost. Ova inovacija mu je, osim zahvalnosti više od 20.000 pacijenata i statusa inovatora u oblasti venske hirurgije, donelo titulu „Prvog svetskog ambasadora venske estetike“ 2019. godine u Brazilu i „Najboljeg hirurga za vene“ po izboru stručnog magazina „Vascular Professional“ za 2022/23. godinu. Po broju obavljenih operacija, pojedinačno i u kontinuitetu, on je i svetski rekorder po broju sprovedenih intervencija. Njegove klinike u Novom Sadu, Beogradu i Banja Luci postale su centri u kojima obučava lekare sa svih kontinenata da koriste njegovu tehniku. Do sada ih je edukovao na stotine.

- Lekari koji su na početku karijere možda neće moći da otkriju sve skrivene vene, koje potom mogu dovesti do recidiva. Kod manje iskusnih lekara, recidiv se može pojaviti vrlo brzo, možda za šest meseci ili godinu dana, čak i ako se ne vidi na površini kože. Iskusni lekari, međutim, mogu smanjiti broj recidiva na minimum - zaključuje naš sagovornik.

Redovne kontrole su, takođe, ključne za prevenciju recidiva.

- U našoj ordinaciji, pacijente pratimo na godišnjem nivou. Praćenje pacijenata omogućava nam da brzo reagujemo na bilo kakve nove probleme i sprečimo recidiv - kaže dr Dragić.

On  veruje da su inovacije koje je uveo značajno poboljšale kvalitet dijagnostike i tretmana, što je rezultiralo smanjenjem broja recidiva. „Mislim da smo uspeli da smanjimo broj recidiva na minimum zahvaljujući našim inovacijama. Nije stvar samo u laseru, već u lekaru koji koristi laser. Lekar diriguje laserom, određuje gde i šta treba tretirati“.

Iako je mogućnost recidiva proširenih vena prisutna, nove metode lečenja, posebno laserska krosektomija, značajno smanjuju ovu mogućnost.

- Ključ za smanjenje recidiva leži u veštini i iskustvu lekara - zaključuje dr Dragić.

- Pravilna dijagnostika, precizno lečenje i redovne kontrole su najvažniji faktori u prevenciji ponovnog pojavljivanja problema sa venama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPROBAJTE IKEA KREATIV: Uz pomoć veštačke inteligencije i 3D tehnologije kreirajte svoj idealni životni prostor