OBRATITE PAŽNJU NA STANJE KOŽE: Upozorenje stručnjaka - Suvoća i rane mogu da ukažu na bolesti creva

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

26. 06. 2024. u 07:30

IZGLED i stanje kože često se mnogo više zapažaju u ovo doba godine, jer je veći deo ovog najvećeg organa tela otkriven i izložen dnevnom svetlu.

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ НА СТАЊЕ КОЖЕ: Упозорење стручњака - Сувоћа и ране могу да укажу на болести црева

Foto Shutterstock

Zato ukoliko primetite neke neoubičajene promene na njoj neophodno je da odete na pregled lekaru, jer one mogu da ukazju na gastroinetstinalno oboljenje.

Asistent dr sci. med Jovan Lalošević, dermatovenerolog Univerzitetskog kliničkog centra Srbije kaže da je kod najvećeg broja pacijenta problem suvoća kože, a ona može da bude direktno uzrokovana lošim načinom ishrane i sposobnosti organizma da iskoristi hranljive materije:

- Osim suvoće česte su i promene boje kože koje mogu da ukazuju na povišene nivoe bilirubina u krvi.

Naš sagovornik navodi da je mnogo opasnija pojava rana na koži.

- Dugotrajne rane koje nisu vezane za prethodnu mehaničku povredu trebalo bi da navedu lekare i pacijente da sprovedu internističko ispitivanje, jer potencijalno promene tog tipa mogu odgovarati zapaljenskoj koži pod nazivom Pyoderma gangrenosum. Ona može biti izolovana bolest, ali je i čest pratilac zapaljenskih bolesti creva.

Kada se na koži javljaju bolni čvorići, uglavnom na potkolenicama, to može, takođe, da ukazuje na vancrevni simptom bolesti creva, a medicinski se ovo stanje naziva erythema nodosum.

Jetra

DOKTOR Lalošević ističe da kod osoba koje imaju mrežasta proširenja krvnih sudova (telangiektazije ili spider naevus) na licu ali na ostalim delovima trupa i ekstremiteta, neophodno je ispitati jetrenu funkciju.

- Ukoliko se kod pacijenta javljaju promene u vidu čireva u predelu pazuha i prepona to potencijalno može da bude manifestacija oboljenja pod nazivom hidradenitis suppurativa - kaže dr Lalošević. - Reč je o zapaljenju sebacealnih žlezda koje može da bude udruženo sa metaboličkim sindromom i bolestima creva.

Naš sagovornik zaključuje da u mnogim okolnostima kožne promene najavljuju kliničke simptome postojeće gastrointestinalne bolesti. Istovremeni nalaz ovih oboljenja i kožnih manifestacija takođe može da bude deo genetskih sindroma, ali i naslednih maligniteta gastro trakta.

- Prepoznavanje ovih simptoma može usmeriti kliničare da brzo dijagnostikuju prikrivenu gastro bolest i započnu odgovarajući tretman, a osim toga, ostali članovi porodice će da imaju koristi od genetskog savetovanja i odgovarajućih skrining testova - napominje naš sagovornik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OSTAVKA? AJDE, SLEDEĆE PITANJE... Prva izjava Piksija nakon sletanja u Beograd