OBAVEZNO JEDITE CRVENI PIRINAČ: Od davnina poznat lek koji snižava holesterol i trigliceride

Tatjana Marković

03. 04. 2024. u 07:30

OD davnina poznat na Dalekom istoku, crveni pirinač se u Kini, osim kao prehrambena namirnica, vekovima koristi i kao dijetetski preparat koji pomaže u lečenju bolesti srca i čišćenja krvnih sudova.

ОБАВЕЗНО ЈЕДИТЕ ЦРВЕНИ ПИРИНАЧ: Од давнина познат лек који снижава холестерол и триглицериде

Foto: Shutterstock

Crveni pirinač nije ništa drugo do kvalitetan beli pirinač koji je fermentisan gljivicom Monascus purpureus iz koje se dobija ekstrakt bogat raznim oblicima aktivnih supstanci zvanih monakolini. Važnija od crvenog pigmenta koji ovaj pirinač dobija na ova način je upravo činjenica da su monakolini prirodni statini tj. inhibitori enzima odgovornog za sintezu holesterola.

 

Korist za srce, stomak i dobar nivo šećera u krvi

Veruje se da crveni pirinač olakšava rad srca i poboljšava cirkulaciju, a neka novija otkrića kineskih i američkih naučnika UCLA Univerziteta, zasnovana na rezultatima velikog eksperimenta, potvrdila su da konzumiranje crvenog pirinča u roku od osam sedmica utiče na snižavanje nivoa holesterola i triglicerida u krvnoj plazmi. Takođe, u jednoj studiji koja je obuhvatila 5.000 ispitanika, koji su preživeli srčani udar, utvrđeno je da ova namirnica ima pozitivan uticaj na tok oporavka srca. Dobar je u regulaciji probave i kod stomačnih tegoba, kao i za poboljšanje opšteg stanja creva i njihove ravnoteže. Može da pomogne i kod upala, metaboličkog sindroma i sređivanja nivoa šećera u krvi.

Jedna od žitarica bez glutena

Crveni pirinač sadrži gvožđe, cink i mangan, fosfor, kalijum, magnezijum, kalcijum, bakar, fluor, vitamine kompleksa B i vitamin E. Masti u njemu su nezasićene, a količina proteina niža u odnosu na biljna vlakna, kojih sadrži u velikoj količini. Za ishranu posebnih kategorija bolesnika veoma je važan podatak da ne sadrži gluten, pa mogu da ga koriste i pacijenti koji imaju celijakiju. Blagotvoran je i u terapiji osoba sa anemijom.

Препоручује се опрез ако је део исхране трудница које треба да воде рачуна о количина коју уносе због статина, као и пацијентима који су већ на терапији која укључује статине, и особама са тешком дисфункцијом бубрега.

Foto: Shutterstock

Tekst potpisa

Rižoto od crvenog pirinča, belog mesa i povrća

Priprema se kuvanjem na tihoj vatri do 45 min u odnosu sa vodom 1:2. Prethodno ga dobro properite.

Potrebno: crveni pirinač, povrće (tikvica, paprika, čeri paradajz, beli i crnbi luk), dva filea belog mesa, sok od paradajza, maslinovo ulje, so, biber

Priprema: beli luk iseckajte baš sitno, a luk, tikvicu i papriku malo krupnije. Prepolovite čeri paradajze. Zagrejte maslinovo ulje, kratko propržite beli i crni luk, tikvicu i papriku. Potom u tiganj dodajte kockice piletine i propržite sve zajedno. Zatim dodajte prethodno proprani i do 40 minuta kuvani crveni pirinač, sa sokom od paradajza. Mešajte dok ne ispari skoro sva tečnost. Začinite solju i crnim biberom. Poslužite odmah.

Foto: Shutterstock

Brzi obrok sa tunjevinom i kukuruzom

U proprani i obareni crveni pirinač dodajte jednu konzervu tunjevine i kukuruz šećerac (iz konzerve ili probareni zamrznuti). Dodajte začine po želji. Ovaj obrok je zgodan kao salata za poneti.

 

Zapečeni crveni pirinač sa pasuljem i pečurkama

Potrebno: 1 šolja crvenog pirinča, 1 konzerva crvenog pasulja, pečurke (šampinjoni ili bukovače), 1 paprika, i glavica luka, miks povrća, so, malo ulja, biber

Priprema: isecite luk i stavite da se proprži u posudi u rerni, zatim mu dodajte dobro opran pirinač koji takođe treba malo da se proprži dok ne postane staklast. Izvadite iz rerne, dodajte pasulj, sipajte 3 šolje vode, povrće, nanu, biber, malo soli i sve promešajte. Odozgo stavite na krugove isečenu papriku i pečurke. Pecite sve dok voda ne uvri.

(eKlinika)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DONEO KONAČNU ODLUKU: Mitrović otkrio gde nastavlja karijeru (VIDEO)