NEGA POČINJE - IZ TANJIRA: Uz ove namirnice nećete imati problem sa suvom i ispucalom kožom (JELOVNIK)

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

15. 12. 2023. u 08:00

KOŽA prirodno sa starenjem postaje suvlja, a atmosferske prilike to stanje mogu da pogoršaju i onda se javljaju i svrab i peckanje.

НЕГА ПОЧИЊЕ - ИЗ ТАЊИРА: Уз ове намирнице нећете имати проблем са сувом и испуцалом кожом (ЈЕЛОВНИК)

Foto Shutterstock

Koži naročito ne odgovara suv vazduh u prostorijama koje se intenzivno greju, ali ni niska spoljna tempertura, kao ni jak vetar. Svi navedeni klimatski uslovi dodatno otežavaju lojnim žlezdama da proizvode dovoljno masnoće koja se zove sebum i koja štiti kožu. Inače, suva koža može da bude nasledna sklonost, posledica privremene hormonske neravnoteže, na primer tokom trudnoće, kao i uzrokovana nekim onkološkim oboljenjima.

Šake, stopala i laktovi su naročito osetljivi jer u njima ima manje lojnih žlezda, a podložni su i lice i vrat jer su obično potpuno izloženi okolini. U rešavanju tegoba koje uzrokuje suva koža najbolji saveznik je pravilna nega po savetu dermatologa, ali veliki uticaj ima i način ishrane.

Zdrava ishrana s obiljem presnog voća i povrća daje koži vlažnost i zategnutost. Jedite hranu bogatu esencijalnim masnim kiselinama - integralne žitarice, mahunarke, koštunjavo voće, semenke, hladno ceđeno biljno ulje, tamnozeleno lisnato povrće.

Foto Pixabay free images

Uzimajte više hrane koja sadrži vitamine A i D

Uzimajte više hrane koja sadrži vitamine A i D - mlečni proizvodi, jaja, riba, mahunarke, hladno ceđeno biljno ulje, pečurke, plava riba, riblje ulje.

Jedite jela bogata vitaminom E i cinkom - biljna ulja, jaja, riba, integralne žitarice, sočivo, pasulj, koštunjavo voće, semenke, mlečni proizvodi, korenasto povrće, beli luk.

Redovno vežbajte kako biste poboljšali krvotok i kako bi vaša koža dobila dovoljno hranljivih materija i kiseonika.

Evo kako bi mogao da izgleda jelovnik protiv isušivanja kože:

Foto Shutterstock

Ponedeljak

doručak: dva barena jaja, kriška integralnog hleba, kašika ajvara

užina: šaka mešavine badema i indijskog oraha

ručak: plava riba na žaru i čorba od brokolija i karfiola

večera: bareni grašak i parče mesa po izboru

 

Foto: Free Images Pixabay

Utorak

doručak: integralne makarone sa mladim sirom

užina: jabuka i nekoliko oraha

ručak: punjnene tikvice i kupus salata

večera: salata od barene boranije i tunjevine

Foto Shutterstock

Sreda

doručak: mešavina ječmenih, ovsenih i ražanih pahuljica sa jogurtom suvim voćem i orašastim plodovima

užina: banana

ručak: tanjir pasulja, salata od svežeg celera ili turšija

večera: riblja čorba, kriška hleba i kriška sira

Foto Shutterstock

Četvrtak

doručak: kajgana od jaja sa sitno seckanom paprikom ili ajvarom, kriška hleba, šolja kefira

užina: šaka kikirikija

ručak: prebranac i kupus salata

večera: čorba od brokolija i karfiola sa piletinom, kriška hleba

 

Foto Shutterstock

Petak

doručak: ovsene pahuljice sa bananom, jogurtom i bademima

užina: jabuka i nekoliko oraha

ručak: masna riba i salata od celera ili cvekle

večera: projara sa ajvarom, šunkom i turšija




 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DONEO KONAČNU ODLUKU: Mitrović otkrio gde nastavlja karijeru (VIDEO)