RIZNICA VITAMINA I MINERALA: Nutricionista otkriva zašto su šljive fantastične za zdravlje

Kristina Špirković

20. 09. 2023. u 13:07

ŠLjIVA potiče iz Azije, a poznata je bila još u starom veku. Danas se uzgaja preko 2.500 vrsta šljiva. Najpoznatije vrste su: bistrica, stenli, čačanka, valjevka. Zbog bogatstva vitamina, minerala, biljnih vlakana, šljiva zauzima važno mesto u ishrani.

РИЗНИЦА ВИТАМИНА И МИНЕРАЛА: Нутрициониста открива зашто су шљиве фантастичне за здравље

Foto Pixabay free images

 - Svež plod šljive ima nisku energetsku vrednost, svega 46 kcal na 100 g. Od vitamina sadrži beta karoten (provitamin A), vitamin C, folne kieline, niacin, vitamin B6, i obilje vitamina: kalijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, natrijum, bakra i gvožđa. Šljiva sadrži rastvorljiva biljna vlakna koji deluju blagotvorno kod sniženja holesterola u krvi i zatvora - objašnjava nutricionista za medije.

 

Podstiču rad jetre i regulišu probavu

Prema rečima nutricioniste, zbog bogatstva vitamina, minerala, biljnih vlakana, šljiva zauzima važno mesto u ishrani.

 - Šljive su blagotvorne jer pomažu kod psihičkih nemira i poteškoća sa koncentracijom, jačaju srce i imunitet, regulišu probavu, čiste organizam i odstranjuju iz njega štetne materije, podstiču rad jetre i popravljaju apetit. Jezgro koštice šljive sadrži vitamin B17 koji se koristi u terapiji kod obolelih od karcinoma kao prirodni suplement, a mogu ga preventivno jesti i zdrave osobe - tvrde nutricionisti.

(Kurir)

BONUS VIDEO:

ŽIVOT U RUŽIČASTOM: Muhli trava oduševljava posetioce kineskog Liuzhoua

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA SE ZNA KO JE ŠAMPION: Novo zlato za Damira Mikeca