SURUTKA, LIMUN I CELER: Da li su zaista „čistači“ jetre?

Novosti online

23. 04. 2023. u 09:50

SURUTKA od kravljeg ili kozjeg mleka od davnih vremena je poznata kao stari domaćinski lek za mnoge bolesti. Preporučuje se i zdravim osobama kao prirodni imunitetski preparat.

СУРУТКА, ЛИМУН И ЦЕЛЕР: Да ли су заиста „чистачи“ јетре?

Foto: Shutterstock

Kako se dobija surutka i kome se posebno preporučuje

Surutka je tečnost, odnosno proizvod koji ostaje nakon procesa pravljenja sira, takozvanog sirenja. Ne samo iskustva onih koji koriste surutku, već i studije, dokazale su blagotvorno dejstvo na naš organizam. Zahvaljujući velikom broju korisnih svojstava, surutka ima sposobnost da utiče na imunitet, ali brojne druge organe u telu.

Ono što je takođe njena prednost je da se preporučuje i zdravim ljudima kao prirodni preparat u cilju prevencije mnogih bolesti i zaštite zdravlja.  Za one koji imaju probleme sa jetrom, surutka je jedna od prvih preporuka za poboljšanje stanja ovog organa. Jedna od studija dokazala je da osobe koje imaju ozbiljno oštećenu jetru ili čekaju na transplantaciju od nje mogu imati veliku pomoć i koristi. Surutka i njeni sastojci imaju uticaj na lučenje serotonina, hormona sreće i dobrog raspoloženja.


Šta surutka sadrži i zašto je toliko zdrava

Surutka se sestoji od svega najvrednijeg što nutritivni sastav mleka ima: veliku količinu vitamina E i B, belančevina, aminokiselina, mlečnih šećera i minerala. U njoj se takođe nalaze i magnezijum, kalijum, cink, fosfor, cink, bakar i gvožđe. Surutka sadrži veliku količinu dobrih živih bakterija, a poznato je šta za naš digestivni sistem znače probiotske namirnice. U tome je i tajna uticaja surutke na naš imunitet, jer on i počinje i završava se u crevima.

Aminokiseline su važne i za građu i jačanje naših mišića, pa se surutka preporučuje sportistima, ali i svim ljudima koji su izloženi većim fizičkim naporima.

Foto: Free Images Pixabay

Kako se pravilno konzumira ovaj napitak

Ukus ovog napitka je drugačiji u odnosu na običnu surutku na koji neki ljudi osećaju mučninu ili im jednostavno ne prija. Napitak obavezno držite u frižideru. Takođe je veoma važno znati i kako da se konzumira, jer preterano konzumiranje surutke može negativno da utiče na crevnu floru. Jednu do sve kašike ovog napitka razmutite u čaši mlake vode i popijte pola sata pre svakog obroka.

Ovakav prirodni „čistač“ organizma posebno je dobar za masnu jetru, poboljšanje varenja, visok holesterol i imunitet uopšte. Ukoliko nema intolerancije na laktozu, dobar je i za trudnice. Naravno, pre uključivanja u režim konzumiranja, trebalo bi da se posavetujete sa lekarom, posebno ako imate neku bolest ili ste skloni alergijama.
Da li surutku smeju da piju svi i možemo li je konzumirati bez ograničenja

Sa decom i surutkom oprezno, ne bi trebalo da unose veću količinu. Osobe koje imaju probleme sa varenjem, gorušicu, nadimanje i gasove trebalo bi da budu oprezne sa količinama, jer je surutka generalno korisna za crevni trakt i varenje, ali može da ga iziritira. Surutka je prepuna proteina, pa bi trebalo da je izbegavaju pacijenti sa bolestima bubrega.

Osobe koje su intolerantne na laktozu ne bi smele uzimaju surutku, mada postoje neke studije koje kažu da to važi samo za kravlje mleko, ne i za kozje. Zbog toga je oprez uz savet nutricioniste neophodan. Svakako se ni zdravim ljudima ne savetuje više od pola litra surutke dnevno.

SURUTKA SA LIMUNOM I CELEROM

Najčistija surutka se pravi od domaćeg mleka. Evo starinskog recepta za pravljenje jednog litra napitka koji u narodnoj medicini važi za „čistača“ jestre, podizanje energije i poboljšanje ukupnog zdravlja:

* sipati litar i po kravljeg ili kozjeg mleka u dublju posudu i stavite da se kuva
* iscedite sok od jednog limuna
* izrendajte jedan manji celer
* limun i celer dodajte u skuvano vrelo mleko i promešajte
* ostavite poklopljeno da se hladi
* kada se na vrhu smese odvoji zelenkasta tečnost, skupite je i prespite u staklenu flašu.

Surutka je veoma korisna, ali ipak nije svemoćna

Nemojte zaboraviti da je surutka zdrava i korisna, ali da ipak ne postoji „čarobni štapić“ za bilo koji zdravstveni problem. Hronični hepatitis, trajna oštećenja jetre zbog prekomernog konzumiranja alkohola ili ciroza, jesu situacije kod kojih surutka može da pomogne da se osećate bolje i da se jetra pročisti, ali nema govora o lečenju ovih stanja ako se oslonimo samo na surutku. Zapravo, još uvek nema zvaničnih studija koje bi to potvrdile. Takođe, nikako nemojte prestati da uzimate propisanu terapiju.

Takođe, uz konzumiranje surutke kada je u pitanju masna jetra, neophodno je promeniti i režim ishrane, uzdržavati se od alkohola, gaziranih pića, previše kafe, droga i masne hrane.

Foto Shutterstock


 

Surutka obezbeđuje normalan nivo šećera u krvi

Surutka, odnosno konzumiranje male količine proteina surutke pre obroka pomaže ljudima sa dijabetesom tipa 2 da kontrolišu šećer u krvi, pokazali rezultati novog istraživanja rađenog na Newcastle University.

U studiji, koja se bavi dijetalnom kontrolom dijabetesa tip 2, ljudi oboleli od ove vrste dijabetesa pili su unapred pripremljeni tretman pre obroka, koja je sadržavao nisku dozu proteina surutke. Praćeni su nedelju dana dok su vodili normalan svakodnevni život. Kako bi uporedili potencijalne prednosti proteina surutke, isti učesnici su takođe nedelju dana pili kontrolni tretman, koji nije sadržavao proteine kako bi uporedili rezultate jedne s drugima.

Rezultati kontinuiranog praćenja glukoze otkrili su da je nivo glukoze bio mnogo bolje kontrolisan kada se suplement surutke uzima pre obroka. Oboleli su u proseku dnevno imali dva sata više normalan nivo šećera u krvi, u poređenju sa nedeljom kada nisu uzimali surutku. Pored toga, njihov dnevni nivo glukoze u krvi bio je 0,6 mmol/L niži u poređenju sa onim kada su konzumirali suplement surutke bez ikakvih proteina.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

(Eklinika)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ECOMONDO: Centralno mesto za dijaloge o održivim praksama, tehnološkim rešenjima i inovacijama