HRANOM UBLAŽITE GASTRITIS: Bez problema sa želucem uz jogurt i bareno povrće (JELOVNIK)

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

02. 05. 2023. u 13:00

OSEĆAJ bola, žarenja i težine u želucu znači da patite od gastritisa, odnosno upale želudačne sluznice.

ХРАНОМ УБЛАЖИТЕ ГАСТРИТИС: Без проблема са желуцем уз јогурт и барено поврће (ЈЕЛОВНИК)

Foto Shutterstock

Ovu upalu mogu da uzrokuju brojni lekovi, a najčešće antireumatici i analgetici. Čest razlog za pojavu gastritisa je i helikobakterija, zbog čega je neophodna antibiotska terapija. Međutim, kod velikog broja pacijenata gastritis je nepoznatog uzroka ili je uzrokovan lošim životnim navikama, poput nezdrave ishrane, preobilnih obroka, pušenja, alkohola...

Bez obzira na uzrok upale sluzokože želuca, izbor odgovarajućih namirnica je ključna terapijska mera. Prva pomoć kod gastritisa za određeni broj ljudi je unošenje jogurta, jer u njemu su prisutne mlečne bakterije koje u procesu vrenja stvaraju mlečnu kiselinu, a na nivou creva podstiču stvaranje zdrave bakterijske flore. Međutim, s obzirom na to da nisu sve osobe koje imaju gastritis sposobne da uzimaju kiselomlečne proizvode, jer im to izaziva kiselinu ili mučninu. U tom slučaju, dijeta za gastritis mora biti bazirana na barenom povrću.

Gastritis zahteva od pacijenta da se hrani umereno, da jede malo i često. Kod gastritisa nema prejedanja i obilnih obroka. Voda se pije uvek 20 minuta pre jela, a ne tokom ili nakon obroka. U slučaju upaljenog želuca, savetuju se ananas, banana, badem, zeleno lisnato povrće, cvekla, đumbir, krompir, kupusnjače, sočivo, palenta, ječmena kafa, integralna testenina, riba, belo meso...

Ovo je predlog kako bi jelovnik mogao da izgleda.

Foto: Free Images Pixabay

Ponedeljak

Doručak: palenta sa jogurtom

Užina: ananas

Ručak: riba na žaru i zelena salata, jedan bareni krompir

Večera: parče projare i šolja niskomasnog jogurta

Foto Shutterstock

Utorak

Doručak: šolja čaja od đumbira, zelena salata sa tunjevinom, dve kriške integralnog hleba

Užina: šaka badema

Ručak: testenina sa piletinom

Večera: barena cvekla, kriška mladog sira i parče hleba

Foto: Free Images Pixabay

Sreda

Doručak: sardina bez ulja, dve kriške integralnog hleba

Užina: banana

Ručak: sladak kupus sa piletinom

Večera: palenta sa kiselim mlekom

Foto: Free Images Pixabay

Četvrtak

Doručak: palenta sa sirom i susamom

Užina: ananas

Ručak: sočivo sa piletinom

Večera: bareno jaje, kriška hleba, zelena salata

Foto: Shutterstock

Petak

Doručak: čaj od đumbira, bareno jaje, dve kriške integralnog hleba

Užina: banana

Ručak: riba na žaru, zelena salata

Večera: integralni hleb sa humusom i ćurećim prsima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA SE ZNA KO JE ŠAMPION: Novo zlato za Damira Mikeca