OPET VAM SE JEDE „NEŠTO SLATKO“? Pet namirnica prirodno "suzbijaju“ želju za unosom poslastica

Novosti online

26. 03. 2023. u 20:00

SLATKIŠI su mnogima predmet žudnje, a razlozi za to su delimično fiziološki, delom psihološki, a delom zbog sredine u kojoj živimo, smatraju dijetetičari.

ОПЕТ ВАМ СЕ ЈЕДЕ „НЕШТО СЛАТКО“? Пет намирница природно сузбијају“ жељу за уносом посластица

Foto: Shutterstock

Ljudsko telo, kako objašnjavaju, funkcioniše poput  automobila – sipate gorivo u rezervoar i vozite. Ali, ako telo ne dobije gorivo koje mu je potrebno, onda se javlja jaka fizička žudnja.

Slatkiši nas čine srećnim

Tokom dana našem organizmu je potrebno „gorivo“ koje se sastoji od izbalansirane količine ugljenih hidrata bogatih vlaknima, nemasnim proteinima i mastima zdravih za srce. Ali, želja za šećerom, ili pak slanišima, može da bude toliko jaka da izaziva zavisnost. Prema objašnjenju stručnjaka, to se dešava zbog toga što je ta hrana dobrog ukusa.

– Naš mozak je programiran da uživa u stvarima koje nas čine srećnim. Šećer, na primer, oslobađa supstance poput serotonina, zbog kojih se osećamo dobro. Taj proces nas dovodi u situaciju da želimo iznova i iznova, dan za danom da iskusimo taj dobar osećaj. Mnogi ljudi kažu da su „zavisnici od šećera“, da konzumiraju šećer u različitim oblicima, ali da su slatkiši na prvom mestu – objašnjava Ana Tejlor, dijetetičar iz Klivlenda  i podseća da neka slatka hrana i pića stvaraju neverovatnu zavisnost jer pokreću oslobađanje dopamina – hormona koji se luči u mozgu u trenucima kada nečim nagradimo sebe.

Foto Shutterstock

Kako bi se kontrolisao unos šećera u organizam, stručnjaci su se fokusirali na hranu koja može da pomogne tako što će da smanji ili zaustavi žudnju za šećerom i slatkišima. Među hranom koja može da suzbije želju za slatkom hranom najviše je voća i povrća.

Foto: Profimedia

Paradajz

Paradajz je nutritivni „superheroj“ i jedna od najboljih namirnica za redovno konzumiranje ako želite da obuzdate želju za šećerom. Pored zelene salate i luka, paradajz se nalazi na vrhu liste namirnica najbogatijih hromom, a i odličan je izvor serotonina, što je odlična vest jer studije pokazuju da manjak serotonina može da izazove želju za slatkišima.

Ilustracija / Foto Shutterstock

Jabuke

Stara poslovica kaže „jedna jabuka na dan tera doktora van“. Ali, da li ste znali da jabuke takođe mogu da suzbiju želju za slatkišima? Jabuke sadrže pektin, vrstu dijetetskih vlakana, koja nas drže sitim dužim vremenski period. Visoka koncentracija pektina takođe doprinosi činjenici da jabuke imaju nizak glikemijski rejting u poređenju sa većinom drugog voća. Kako se većina pektina nalazi u koži jabuke, najsigurnije je jesti neoljuštene domaće ili organski gajene jabuke.

Foto Shutterstock

Zelena salata

Konzumiranje zelene salate može da pomogne u kontroli žudnje za šećerom zbog visoke koncentracije hroma, minerala koji igra važnu ulogu u stabilizaciji nivoa šećera u krvi. U nekim slučajevima, želja za šećerom je jednostavno rezultat nedostatka hroma. Fizički aktivni ljudi, ljudi koji piju puno kafe ili čaja i, što je zanimljivo, ljudi koji konzumiraju velike količine šećera imaju povećan rizik od nedostatka hroma.

Foto: Free Images Pixabay

Jaja

Jaja su odličan izvor vitamina B kompleksa, koji su poznati po svojoj sposobnosti da kontrolišu želju za slatkom hranom. Bogata su proteinima, koji generalno pomažu u kontroli žudnje za hranom i sprečavaju prejedanje. Verovatno najbolji način da se jaja uključe u ishranu je da se jedu za doručak. Istraživanje je pokazalo da konuimiranje jaja za doručak može da ograniči unos kalorija tokom ostatka dana za više od 400 kalorija.

Foto: Free Images Pixabay

Cimet

Cimet ima izvanredna svojstva koja mogu da „priguše“ želju za slatkišima. Pokazalo se da je samo pola kašičice cimeta dnevno veoma efikasno u normalizaciji nivoa šećera u krvi i smanjenju žudnje za hranom. Glavni aktivni sastojak cimeta je halkonoid za koji se smatra da pojačava efekat insulina. Cimet takođe sprečava skok šećera u krvi nakon obroka usporavanjem brzine pražnjenja želuca, što znači da hrana duže ostaje u stomaku.

BONUS VIDEO - Recept za domaći namaz od avokada: Slastan i brz doručak

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
DNEVNIK STEPINCA ZAGREB KRIJE DECENIJAMA: Intervju - Prof. dr Predrag Ilić, autor trotomne studije o zločinima u NDH

DNEVNIK STEPINCA ZAGREB KRIJE DECENIJAMA: Intervju - Prof. dr Predrag Ilić, autor trotomne studije o zločinima u NDH

O NEKADAŠNjEM zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu (Brezarić, 1898 - Krašić, 1960) i njegovoj ulozi u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata, objavljen je u Republici Hrvatskoj ogroman broj istoriografskih i hagiografskih knjiga, zbornika radova, feljtona, članaka, ali ne i njegov dnevnik u pet knjiga, koji je vodio od 30. maja 1934. do 13. februara 1945. godine.

15. 12. 2024. u 13:55

Komentari (0)

RUSIJA SLAVI! Počelo ukidanje sankcija, Rusima stigla dozvola za Svetsko prvenstvo