MUČE VAS GASOVI I NADIMANJE? Uz ovakav jelovnik i promenu ishrane rešite probleme sa varenjem (FOTO)

V. N.

15. 03. 2022. u 18:00

UKOLIKO često patite od gasova i naduvenog stomaka, to je siguran signal da organi za varenje ne funkcionišu kako treba.

МУЧЕ ВАС ГАСОВИ И НАДИМАЊЕ? Уз овакав јеловник и промену исхране решите проблеме са варењем (ФОТО)

Foto Shutterstock

Kod ogromnog broja ljudi ovo stanje je direktna posledica lošeg odabira namirnica. Zato je pravi izbor trpeze najbolji način da se uspešno rešite problema sa nadimanjem. U suprotnom ako se nadutost ignoriše, vremenom se može doći u situaciju da utiče na kvalitet života, ograničava aktivnosti i čini da se osećate loše.

Cilj ishrane protiv nadutosti je da ublaži ove neprijatne simptome, a da bi se to postiglo osnovno pravilo je da se izbegavaju ugljeni hidrati, jer oni nakupljaju vodu. Trpeza, uz koju nema nadimanja, podrazumeva da od voća možete da jedete bananu, borovnicu, brusnicu, grožđe, grejp, kivi, limun, limetu, mandarinu, pomorandžu, malinu. Od žitarica trebalo bi jesti one bez glutena - pirinač, ovas i palentu.

Kada je o mlečnim proizvodima reč savetuju se mleko i jogurt bez laktoze, kao i sojino, ovseno i pirinčano mleko. Umesto maslaca se preporučuje maslinovo ulje. Od povrća su poželjni šargarepa, celer, krastavac, zeleno lisnato povrće, bundeva, maslina, krompir, tikvica i žuta paprika.

Svako jelo začinite bosiljkom, čilijem, mentom, origanom, peršunom, ruzmarinom i timijanom.

U toku prve tri do četiri nedelje smete da jedete samo dozvoljene namirnice, a potom da postupno dodajete i ostalu hranu. Tako ćete moći da obratite pažnju na pojavu simptoma i da shvatite koja vrsta hrane uzrokuje probavne smetnje vašem organizmu.

Foto Shutterstock

 

Ponedeljak

Doručak: ovsene pahuljice sa jogurtom bez laktoze i sušenim brusnicama

Užina: krastavac

Ručak: piletina sa roštilja začinjena

po želji i salata od šargarepe

Večera: punjene paprike

Foto: Free Images Pixabay

Utorak

Doručak: kokosove, ovsene i ražane pahuljice sa jogurtom bez laktoze i bademima i bananom

Užina: pomorandža

Ručak: pastrmka i bareni krompir

Večera: sir, pršuta i palenta

Foto: Free Images Pixabay

Sreda

Doručak: omlet sa spanaćem, paprikama i parmezanom

Užina: 1/4 šolje mešanih orašastih plodova

Ručak: tikvice punjene šampinjonima

i kinoom

Večera: krompir čorba

Foto: Free Images Pixabay

Četvrtak

Doručak: palenta sa parmezanom i susamom

Užina: suvo grožđe

Ručak: piletina sa spanaćem

Večera: punjene tikvice

Foto: Free Images Pixabay

Petak

Doručak: dva barena jaja, ražani hleb i sveža žuta paprika

Užina: banana

Ručak: ćuretina i integralni pirinač

Večera: pirinčana testenina u sosu od pečuraka


BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
DNEVNIK STEPINCA ZAGREB KRIJE DECENIJAMA: Intervju - Prof. dr Predrag Ilić, autor trotomne studije o zločinima u NDH

DNEVNIK STEPINCA ZAGREB KRIJE DECENIJAMA: Intervju - Prof. dr Predrag Ilić, autor trotomne studije o zločinima u NDH

O NEKADAŠNjEM zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu (Brezarić, 1898 - Krašić, 1960) i njegovoj ulozi u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata, objavljen je u Republici Hrvatskoj ogroman broj istoriografskih i hagiografskih knjiga, zbornika radova, feljtona, članaka, ali ne i njegov dnevnik u pet knjiga, koji je vodio od 30. maja 1934. do 13. februara 1945. godine.

15. 12. 2024. u 13:55

Komentari (0)

SRBI VLADAJU TURSKOM: Tadić i Kostić režirali novi pobedu za Fenerbahče (VIDEO)