MUČE VAS HRONIČAN UMOR, NADUTOST? Proverite da nemate probleme zbog glutena

V. N.

16. 02. 2022. u 19:40

HRONIČAN osećaj umora, nadutost i neredovne stolice, najčešće su posledica unosa glutena.

МУЧЕ ВАС ХРОНИЧАН УМОР, НАДУТОСТ? Проверите да немате проблеме због глутена

Foto Shutterstock

Ovaj protein iz pšenice, ječma i raži može da uzrokuje tegobe čak i kod onih koji ne boluju od celijakije. Naime, smatra se da više od 10 miliona osoba u svetu konzumira bezglutenske namirnice jer imaju takozvanu necelijačnu preosetljivost na gluten.

Ovaj protein iz pšenice, ječma i raži može da uzrokuje tegobe čak i kod onih koji ne boluju od celijakije. Naime, smatra se da više od 10 miliona osoba u svetu konzumira bezglutenske namirnice jer imaju takozvanu necelijačnu preosetljivost na gluten.Ishrana koja isključuje gluten pokazala se kao veoma uspešna, ne samo da se anulira nedostatak energije, nadutost i neredovne stolice, već može da pomogne da se izbegnu i ublaže brojna oboljenja.

Izbacivanje glutena sa trpeze može da reši probleme sa varenjem, ekcemima, stalnim glavoboljama i hroničnim upalama. Pokazalo se i da bezglutenski meni smanjuje rizik od dijabetesa, bolesti štitne žlezde, depresije pa i čak neplodnosti.

Bezglutenski režim podrazumeva da u potpunosti izbacite uzimanje namirnica koje sadrže pšenicu, raž, ječem i ovas. Umesto njih možete da jedete kukuruz i pirinač koji ne sadrže ovaj protein. Dobra zamena su i proso i kinoa. Hranljive materije koje sadrži pšenica i ostale srodne žitarice možete da nadoknadite jedenjem oraha, pasulja i ostalih mahunarki, zatim uzimanjem dovoljno jaja, mesa, ribe i mlečnih proizvoda. Ishrana, takođe, treba da bude bazirana i na što većem unosu voća i povrća.

S obzirom na to da brza hrana i grickalice sadrže gluten njihovim izbacivanjem iz jelovnika, vrlo lako možete da izgubite višak kilograma, i nastavite da održavate odgovarajuću težinu.

Važno je da obratite pažnju i prilikom kupovine bezglutenskih proizvoda, jer mnogi od njih sadrže mnogo šećera i imaju veliku kalorijsku vrednost.

Primer bezglutenskog jelovnika:

Ponedeljak

Doručak: 200 g krompir pirea, kuvano jaje i 50 grama mladog sira

Ručak: pirinčana testenina sa sosom od lososa, kikirikija, pavlake i belog luka

Večera: 200 g pilećih grudi prženih na maslinovom ulju i kupus salata

Foto Shutterstock

Utorak

Doručak: avokado punjen leblebijom, spanaćem i sušenim paradajzom

Ručak: pirinčana testenina sa ćuretinom i tikvicom, začinjena po ukusu

Večera: salata sa piletinom grilovanom tikvicom i paprikom

Sreda

Doručak: grčki jogurt sa sušenom brusnicom i susamom

Ručak: riba po izboru na žaru i sitan sir sa krastavcem i semenkama bundeve

Večera: vafl od pirinča sa dimljenim mesom, avokadom i krastavcem

Foto: Depozitfoto

Četvrtak

Doručak: heljdina kaša sa mlekom, jabukama, suvim šljivama i semenkama suncokreta

Ručak: palačinke od krompira, cvekle, crnog luka sa umakom od pavlake i mirođije

Večera: batat krompir punjen kašom od prosa, sočivom i graškom

Petak

Doručak: sitan sir sa lososom i mirođijom

Ručak: kaša od heljde sa piletinom, šargarepom i graškom

Večera: rižoto sa piletinom i prokeljom

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
DNEVNIK STEPINCA ZAGREB KRIJE DECENIJAMA: Intervju - Prof. dr Predrag Ilić, autor trotomne studije o zločinima u NDH

DNEVNIK STEPINCA ZAGREB KRIJE DECENIJAMA: Intervju - Prof. dr Predrag Ilić, autor trotomne studije o zločinima u NDH

O NEKADAŠNjEM zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu (Brezarić, 1898 - Krašić, 1960) i njegovoj ulozi u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata, objavljen je u Republici Hrvatskoj ogroman broj istoriografskih i hagiografskih knjiga, zbornika radova, feljtona, članaka, ali ne i njegov dnevnik u pet knjiga, koji je vodio od 30. maja 1934. do 13. februara 1945. godine.

15. 12. 2024. u 13:55

Komentari (0)

KONKURS ZA MALE DOMAĆE PROIZVOĐAČE: Mercator-S vas poziva da postanete deo brenda „ukusi moga kraja“