OGLASIO SE MINISTAR POLICIJE CRNE GORE POVODOM NEGODOVANJA MEŠTANA TOMAŠEVA: Odgovaraće svi, koji su mogli, a nisu sprečili tragediju

M. SEKULOVIĆ

28. 10. 2024. u 21:35

DOGAĐAJ u Bijelom Polju nas podseća na to koliko je važno poverenje građana u rad policije i bezbednosnog sektora. 

ОГЛАСИО СЕ МИНИСТАР ПОЛИЦИЈЕ ЦРНЕ ГОРЕ ПОВОДОМ НЕГОДОВАЊА МЕШТАНА ТОМАШЕВА: Одговараће сви, који су могли, а нису спречили трагедију

Foto: MUP/Privatna arhiva

- Građani su uvek u pravu kada traže sigurnost, odgovornost i transparentnost. Vaš stav i vaša očekivanja moraju biti ispoštovani, jer država mora služiti vama, građanima Crne Gore - saopštio je u ponedeljak veče ministar unutrašnjih poslova, Danilo Šaranović, ističući da je važno je da se odgovornost u ovom slučaju individualizuje i da se svi potencijalni propusti identifikuju.

- Svako ko je mogao da spreči ovaj tragični događaj, a nije, moraće da odgovara. Svaka greška ili propust moraju biti jasno adresirani i procesuirani, kazao je Šaranović, nakon učestalih tvrdnji meštana Tomaševa da su nekoliko puta prijavljivali policiji u Bijelom Polju da nepoznati, naoružani čovek "šeta" Tomaševom, predstavljajući se kao lovac koji traži izgubljene kerove.

MUP CG

U petak, oko 21 sat, "lovac" Alija Balijagić (64), kriminalac koji je u zatvorima u Crnoj Gori i Srbiji proveo pune 32 godine, ukradenom puškom ubio je u zaseoku Sokolac u njihovoj kući brata i sestru Jovna (60) i Milenku Madžgalj (69).

Ministar Šaranović apelovao je na sve građane Bijelog Polja i okolnih mjesta da ostanu mirni, ali oprezni, i da pomognu policiji prijavom bilo kakvih informacija koje bi mogle doprineti hapšenju osumnjičenog, koji je u bekstvu već tri dana 

- Zajedničkim snagama, poverenjem i saradnjom, možemo obezbediti da se slični tragični događaji u budućnosti ne ponove. Još jednom ističem: građani su u pravu kada traže odgovornost i sigurnost. Naša dužnost je da to ispunimo, kazao je Šaranović, podstaknut i ogorčenje porodice Madžgalj, kako tvrde, neprofesionalnom reakcijom policije iz Bijelog Polja.

Uprave policije u reakciji na tvrdnje meprana, dva dana nakon zločina  istakla je da nisu tačni navodi da je nepoznato lice, ispostaviće se Balijagič,  više puta prijavljivano Upravi policije.

-Jedina prijava iz MZ Tomaševo, u odnosu na A.B. zaprimljena je 25. oktobra, tačnije na dan kada je krivično delo i izvršeno. Navedena prijava se odnosila se na okolnost da se lice A.B. nalazi u zaseoku Sokolac i da poseduje pušku. Tada su policijski službenici, odmah, bez odlaganja postupili po prijavi i izašli na lice mesta gde nije zatečeno prijavljeno lice, već se ono u međuvremenu udaljilo. Policijski službenici Odeljenja bezbednosti Bijelo Polje su tokom čitavog dana 25. oktobra, do predvečernjih časova, vršili obilazak terena, kao i upravo objekat stanovanja sada smrtno stradalih lica, kao i druge lokalitete gde borave meštani u cilju prikupljanja više informacija. Tom prilikom A.B. nije pronađen, kažu iz Uprave policije.

NAČELNIK

- Mi smo u više rejona opštine Bijelo Polje vršili od početka meseca do 25. pretrage terena u cilju lociranja i lišenja slobode tada nepoznatog lica, apostrofiram u tom momentu nepoznatog lica. Rezultat ovih potraga je bio da smo 22. oktobra lišili slobode jedno lice koje je slične životne dobi, lice koje je odgovaralo opisu Alije Balijagića i za koje se proverama utvrdilo da se radi takođe o licu koje je međunarodno traženo lice  a zbog izvršenog krivičnog dela u Srbiji, konkretno krivičnog dela ubistva - kazao je načelnik Regionalnig centra bezbednosti "Sever" Haris Đurđević, ponavljajući detalje saopštenja Uprave policije Crne Gore od nedelju veče kojim su negirane tvrdnje meštana Tomaševa da su u više navrata pozivalu policiju, koja po njima nije preduzela ništa nakon obaveštenja o kretanju naoružane osobe kroz Tomaševo.

BEZ POTERNICE

- U odnosu na ovo lice, do izvršenja ovog krivičnog dela nije postojala bilo kakva naredba po osnovu koje bi bila raspisana ciljana potraga, odnosno poternica za njim. Prva konkretna prijava koja se odnosila konkretno na lice Aliju Balijagić, zaprimljena je u Odeljenju bezbednosti Bijelo Polje upravo na dan izvršenja krivičnog dela, konkretno 25. 10. u 12.15. kada je prijavljeno da se to lice nalazi u rejonu mesne zajednice Tomaševo, kaže Đurđević.

Prema njegovim rečima, po ovoj prijavi, policijski službenici su odmah bez odlaganja postupili, izašli na lice mesta i krenuli u pretragu terena u cilju pronalaska i lišenja slobode ovog lica. 

-Tom prilikom je vršena sveobuhvatna pretraga terena, čak smo između ostalih izvršili posetu i porodici koja je nakon ovoga stradala, obavili smo razgovore sa velikim brojem meštana koji su se nalazili u neposrednoj blizini mesta gde se lice nalazilo u tom momentu. Ta potraga je trajala od 12.15. do noćnih časova kada su se policijski službenici povukli zato što ciljana potraga ovog lice nije dala rezultata, kaže Đurđević. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JOKIĆ I REČI KOJE ODZVANJAJU AMERIKOM: Zbog ovoga je najbolji košarkaš današnjice (VIDEO)