PREDUPREDITI VRŠNJAČKO NASILJE: Radionice za đake i roditelje

V.V.

23. 10. 2024. u 15:06

Zbog sve aktuelnijih slučajeva vršnjačkog nasilja u nekoliko škola u Crnoj Gori, u hercegnovskoj OŠ „Milan Vuković“ organizovaće niz sastanaka sa roditeljima i radionice sa učenicima. Cilj je prevencija nasilja i vandalizma, a akcenat je u toj inicijativi na ulogu roditelja.

ПРЕДУПРЕДИТИ ВРШЊАЧКО НАСИЉЕ: Радионице за ђаке и родитеље

Foto: RT HN

Roditelji treba da se uključe kao partneri škola u čitav proces prevencije, smatra direktorica ove hercegnovske škole Mara Vujinović.

Na radionicama će i sa đacima i sa roditeljima  biti prisutne odeljenske starešine, školski psiholog i pedagog, ni jedan sastanak nije planiran bez prisustva nekoga iz psihološko-pedagoške službe.

– Ovo je samo početak novog poglavlja u radu škole, odnosno pojačanog nadzora nad svim učenicima koji ispoljavaju bilo kakve naznake, bilo kog oblika devijantnog ponašanja. Dakle, nije dobro da se nasilje dogodi, pa da ga onda prepoznajemo i rešavamo, nego je uputno da se prepozna i najmanja indicija i da se prevenira – objašnjava Vujnović.

Ona takođe smatra da časove odeljenske zajednice ne treba trošiti na pravdanje izostanaka, već ih pretvoriti u psihološke radionice sa učenicima.

– Čas odeljenske zajednice upravo postoji kao čas koji je posvećen vaspitanju, na kojem treba da se rade radionice, da se razgovara sa učenicima, da se detektuje zašto je neko dete agresivno ili povučeno, da se prodre u psihologiju ličnosti adolescenta ili deteta, a nikako da se taj čas formalizuje kao čas statistike – uverena je Vujnović.

U ovoj školi su dežurstva nastavnika za vreme malih i velikog odmora, kao i pre i posle početka nastave, u hodnicima i dvorištu škole, uobičajena praksa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SLOBODARSKI KALENDAR: Detaljno po datumima - kako je teklo oslobađanje Beograda