ENCIKLOPEDIJA BEZ SRBA: CANU imenovala članove redakcije za izradu prve publikacije o Crnoj Gori

V. KADIĆ

22. 10. 2024. u 07:15

CRNOGORSKA akademija nauka i umetnosti formirala je redakciju za izradu prve Enciklopedije Crne Gore, čija ideja o njenoj realizaciji zbog raznih okolnosti nije mogla da zaživi još od 1969. godine.

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА БЕЗ СРБА: ЦАНУ именовала чланове редакције за израду прве публикације о Црној Гори

V.K.

Tek sada, na čelu sa glavnim odgovornim urednikom redakcije, akademikom Draganom Vukčevićem (bivši predsednik CANU), i još 17 njenih članova, među kojima su Šerbo Rastoder, Vukić Pulević, Živko Andrijašević i drugi, zacrtano je da se Enciklopedija završi do kraja 2028. godine.

Jedan od osnovnih zadataka ove redakcije jeste da se izbegne nenaučno, nepotpuno i neravnopravno tretiranje istorije, kulture, umetnosti i civilizacijskog razvitka Crne Gore.

Vlada Crne Gore je početkom juna odobrila da se iz budžetske rezerve CANU odbezbedi dodatnih 195.000 evra za nastavak realizacije programa Enciklopedija Crne Gore. To znači da će Akademija morati da se osloni na budžet odobren krajem prošle godine, a da će im Vlada izdvojiti dodatni novac ukoliko za to bude potrebe.

Budžetom za ovu godinu CANU je namenjeno 2,87 miliona evra, a od toga je 1,6 miliona predviđeno za podršku naučnom i umetničkom stvaralaštvu, gotovo milion za primanja, a oko 600.000 evra za usluge!

Nova politička avantura

NAŠ sagovornik Mićović među imenima redakcije CANU, prepoznaje imena, kako kaže, ultranacionalista.

- Sa njima pisanje i uređivanje enciklopedije Crne Gore, izgleda nam više kao nova politička avantura, koja će napraviti novu štetu u prostoru kulturnog i istorijskog nasleđa Crne Gore. Pre nekoliko godina CANU se "proslavila" sa svojim ambicioznim projektom - "Rečnik crnogorskog narodnog i knjižvnog jezika". Čim je izašao na videlo, bio je s razlogom iskompromitovan i ostao je u magacinima. Stiče se utisak, kao da bavljenje kulurom u Crnoj Gori, pretpostavlja zaborav, a ne sećanje, i istorijsko pamćenje - zaključuje Milutin Mićović.

Međutim, skandalozno je što nijedan od članova redakcije u javnosti nije prepoznat kao Srbin koji govori srpskim jezikom! Za neverovati je da se sve ovo dešava nakon "oslobođenja" i pada DPS na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020. godine.

Odluka CANU, na čelu sa Ljubišom Stankovićem, da se izradi Enciklopedija Crne Gore bez ijednog Srbina, člana redakcije, nije začudila srpsku intelektualnu elitu u ovoj državi.

- Čudno da je kriminalni režim u Crnoj Gori, poslednjih decenija, podstican i iz kulture. U tom vremenu (izledalo je da je prošlo?), kulturne institucije podržavale su koncept podeljene Crne Gore, na kojem su se pravile karijere i u kulturi i u politici, i u kriminalu. Kao da Crna Gora ni do sad nije shvatila, koja je to katastrofa - podeljena Crna Gora?! A to znači - od jednog naroda napraviti dva, od jednog jezika napraviti dva, i od jedne istorije napraviti dve - međusobno suprotstavljene. Ishod takvog koncepta Crne Gore je - samorazaranje i uništenje i Srba i Crnogoraca koji su stvarali Crnu Goru. Ovo treba da je jasno. Ko ovo ne vidi, ne gleda svojim očima, niti misli svojom glavom - kaže za "Novosti" književnik Milutin Mićović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Sanjajte, verujte, trenirajte – Pavlović otvorio mini-pič teren u rodnom Šapcu!