IMA LI U USTAVU MESTA ZA BAĆUŠKE? Pošto je više Rusa nego Hrvata, u Crnoj Gori se otvara pitanje službenosti jezika

V.K.

22. 10. 2024. u 06:00

UPRKOS sankcijama zvanične državne politike Crne Gore prema Ruskoj Federaciji, koje je uveo režim Mila Đukanovića 2014. godine, a u kontinuitetu antirusku politiku sledile tri vlade posle "oslobođenja" od DPS 2020. godine, broj Rusa i govornika ruskog jezika u Montenegru je neočekivano porastao. Toliko, da su postali peta po snazi nacionalna zajednica u državi!

ИМА ЛИ У УСТАВУ МЕСТА ЗА БАЋУШКЕ? Пошто је више Руса него Хрвата, у Црној Гори се отвара питање службености језика

V.K.

Popis stanovništva pokazao je da je Rusa 2,06 odsto (12.824), što je dulo više od, recimo Hrvata, kojih je 0,97 odsto ili svega 6.021. Međutim, iako ih je manje, hrvatski, je u Ustavu Crne Gore definisan kao jezik u službenoj upotrebi, dok ruskog - nema, iako njime govori 2,26 odsto, ili 14.731 građana, što je više od broja registrovanih Rusa!

U slučaju da parlamentarna većina uz pomoć dela opozicije pokrene ustavne promene za izmene Ustava bi trebalo da glasaju 54 poslanika od 81, koliko ih je u Skupštini Crne Gore, nakon čega bi usledio referendum koji bi overili građani. Ukoliko bi se dobilo "zeleno svetlo", srpski kao najbrojniji jezik u državi dobio bi status službenog, dok bi ruski, ukoliko bude političke volje za njegovu kandidaturu, mogao postati jezik u službenoj upotrebi.

Propisi

KADA je u pitanju formalna procedura, treba imati u vidu da je Ustavom Crne Gore, članom 13, predviđeno da je službeni jezik u toj državi crnogorski, a da su ćiriličko i latiničko pismo ravnopravni, dok se stavom 2 istoga člana normira da su u službenoj upotrebi i srpski, bosanski, albanski i hrvatski jezik - naglašava Kavarić.

Pravnik i advokat Dalibor Kavarić kaže za "Novosti" da na osnovu saopštenih rezultata Monstata, apsolutno je opravdano, logično i demokratski da ruski jezik i formalno dobije status jezika u službenoj upotrebi, a da srpski kao većinski dobije status službenog.

- U prilog tome ide i činjenica da su ćiriličko i latiničko pismo i po sadašnjem ustavnom rešenju već ravnopravni, a da srpski i ruski jezik, kao slovenski jezici, upravo poseduju ćiriličko pismo kao temeljno. Kada je u pitanju ruski jezik, osim statističkih podataka sa popisa, za ovo postoje i ligvistički, etimološki, semantički, kulturni, istorijski, ekonomski i racionalistički razlozi. Uloga carske ruske imperije zauzima posebno mesto u crnogorskoj istoriji, a istorijska, materijalna, kulturna i duhovna logistika i podrška koje su ruska država, narod, ruski imperatori i Crkva pružili našem narodu imali su odlučujući i presudni značaj za naš fizički i duhovni opstanak i identitet - podseća Kavarić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

U KORAK SA SVETSKIM TRENDOVIMA UZ VELIKU PODRŠKU LOKALNOJ EKONOMIJI: Chips Way kompletirao najveći investicioni ciklus u svojoj istoriji