DO PISTE BEZ OTKAZA: Aerodromi Crne Gore idu u ruke koncesionara

I. D. S.

19. 10. 2024. u 06:00

IZ Ministarstva saobraćaja najavljuju da će se ovih dana formirati tenderska komisija koja će razmatrati ponude potencijalnih koncesionara za crnogorske aerodrome.

ДО ПИСТЕ БЕЗ ОТКАЗА: Аеродроми Црне Горе иду у руке концесионара

Aerodromi Crne Gore

U tom resoru tvrde da neće pristati na ugovore koji daju mogućnost otpuštanja radnika. U igri za preuzimanje crnogorskih zračnih luka je tri kompanije, od kojih je jedna zatražila da se sagleda mogućnost ukidanja ili umanjenja zahteva za jednokratnom koncesionom naknadom.

Prošle sedmice Vlada je usvojila informaciju na zahtev Ministarstva saobraćaja, kojom se utvrđuje da su se stekli uslovi za isplatu članova tenderske komisije koja je zadužena za proces izbora koncesionara. Prva žena tog resora ministarka Maja Vukićević najavila je formiranje komisije.

Višak?

DA bez opcije da se oslobode viška radnika, niti jedan koncesionar neće prihvatiti da preuzme crnogorske aerodrome, tvrdi ekonomista Vesko Pejak.

- Ako im to ugovor ne dozvoli, onda nijedan normalan privrednik neće kupiti ili zakupiti aerodrome, jer neće hteti da na svojim leđima vuče hiljade zaposlenih - navodi Pejak.

- Aerodromi beleže pozitivne poslovne rezultate i nema potrebe da se ulazi u neki koncesioni ugovor koji bi zaposlene ostavljao bez posla. Treba biti vrlo oprezan - navela je Vukićevićeva, dodavši da se zalaže da država zadrži aerodrome, odnosno kontrolu nad njima, kao što je Srbija uradila u slučaju aerodroma "Nikola Tesla", gde država kroz Upravni odbor kontroliše koncesionara.

Zaključkom Vlade, predviđeno je da koncesionar, koji bi eventualno preuzeo crnogorske aerodrome, ima obavezu da avansno uplati 100 miliona evra, godišnje isplaćuje naknadu u iznosu 10 odsto od prihoda. Takođe, obavezao bi se da u prve tri godine upravljanja uloži 80 miliona, a najmanje 200 miliona u toku trajanja koncesionog ugovora koji bi bio potpisan na 30 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POVRATAK OTPISANOG: Vavrinka je oduvao Rubljova za polufinale Stokholma (VIDEO)