OLOVO UGROŽAVA LUČKE RADNIKE: Sistematskim pregledom otkriveno trovanje 50 zaposlenih u "Port of Adrija"

B. DABIĆ

14. 10. 2024. u 16:53

VIŠE od 50 lučkih radnika, zaposlenih u kompaniji "Port of Adrija" u Baru, ima povišen nivo olova u krvi što je posledica obavljanja radnih zadataka na pretovaru rasutih tereta. Zaposleni su bili na sistematskim pregledima, na medicini rada u Domu zdravlja Bar, a u privatnoj laboratoriji u Baru radili su toksikološke analize i ustanovljeno je da imaju olova u organizmu više od dozvoljenih referentnih vrednosti. Zasada nije utvrđeno da li se radi o akutnoj, ili hroničnoj izloženosti hemijskom kontaminentu.

ОЛОВО УГРОЖАВА ЛУЧКЕ РАДНИКЕ: Систематским прегледом откривено тровање 50 запослених у Порт оф Адрија

port of adrija

Neki od zaposlenih navode da su bili izloženi teškim metalima duži vremenski period bez adekvatne zaštite. Međutim, drugi izvori tvrde da su mere, predviđene zakonom, poštovane, te da odgovornost tek treba da se utvrdi.

Za sada su se šturo oglasili iz dva sindikata ovog preduzeća, a menadžment kompanije, koja je privatizovani deo Luke Bar, čiji je većinski vlasnik od 2013. turska kompanija "Global ports holding" ne odgovaraju na pozive novinara, niti su se oglasili saopštenjem za javnost. O problemu su upoznati ministarstva rada, zdravlja i pomorstva.

Izloženi "tihom ubijanju"

PREMA navodima Sindikalne organizacije 58 od 63 testirana radnika ima povišen nivo olova u krvi. Oni su naveli da su se obraćali izabranim lekarima, jedan od njih i Institutu za javno zdravlje.

- Radnici su svakodnevno izloženi metalima koje udišu, koji im se zadržavaju na koži, na odeći i drugim predmetima, suočavaju se sa "sistemom tihog ubijanja" - kaže predsednik Sindikalne organizacije Zoran Martinović.

Ministar pomorstva Filip Radulović saopštio je da zahteva hitnu istragu i preduzimanje odgovarajućih mera zaštite svih radnika u vezi sa slučajem "trovanja olovom u kompaniji Port of Adrija".

On je pozvao nadležne organe da se hitno uključe i ispitaju slučaj, "jer je ugrožavanje zdravlja zaposlenih neprihvatljivo".

- Takođe, očekujem da uprava ove privatne kompanije odmah reaguje kako bi se sprečili dalji incidenti i osiguralo bezbedno radno okruženje. Svaka odgovorna strana mora snositi posledice - napisao je Radulović u objavi na Iksu.

Analize i u Berlinu

ALTERNATIVA Crne Gore pozivala je nadležne inspekcije da odmah izvrše kontrole. Predsednik Sindikalne organizacije PoA Ratko Stanisavljević potvrdio je da nalazi rađeni u privatnoj laboratoriji u Baru pokazuju povišen nivo olova kod određenog broja radnika, a da je poslodovac finansirao i da se laboratorijske analize provere u Berlinu.

Iz Agencije za zaštitu životne sredine kažu da na osnovu rezultata merenja koje je izvršio Centar za ekotoksikološka ispitivanja tokom prvog ciklusa merenja u 2023. godini, u okruženju Luke Bar su koncentracije olova i arsena veoma visoke i da je koncentracija arsena čak deset puta veća u odnosu na propisanu ciljnu vrednost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GLOBALNI IZAZOVI: Prirodne katastrofe ne poznaju granice