PO TITULU U BRISEL: Nikšić zvanično konkurisao za evropsku prestonicu kulture

V.K.

14. 10. 2024. u 07:11

OPŠTINA Nikšić je zvanično predala aplikacionu knjigu za titulu Evropske prestonice kulture u 2030. godini, pod nazivom "Nikšić 2030 - Otvoreni grad". U izradi aplikacije učestvovali su međunarodni i domaći eksperti i kulturna scena Nikšića, a sami koncept projekta inspirisan je radijalnim urbanističkim planom Nikšića koji je nastao na idejama otvorenosti i povezivanja, po uzru na važne evropske centre tog vremena, navodi se u saopštenju Opštine Nikšić.

ПО ТИТУЛУ У БРИСЕЛ: Никшић званично конкурисао за европску престоницу културе

Opština Nikšić

Neposredno pre formalne predaje predsednik Opštine Marko Kovačević i koordinator kandidature Mato Uljarević, sastali su se u Briselu sa Fatinom Zibulah, kordinatorkom kandidature grada Brisela za istu titulu, i razmenili planove za razvoj partnerstva između Nikšića i Brisela.

Povodom predaje aplikacije predsednik Kovačević istakao je da se prednosti koje donosi status grada kandidata vide već sada, kroz mnoge mogućnosti za međunarodnu saradnju koje su se otvorile kroz ovaj proces. Kovačević će u tom smislu već naredne nedelje zajedno sa timom Nikšić 2030 učestvovati na jednoj od najvažnijih evropskih konferencija u ovlasti kulturnih politika i EPK-Kulture Nekst koja se održava u rumunskom gradu Klužu. Time Nikšić stiče pravo da postane član ove međunarodne mreže gradova Evropskih prestonica kulture i gradova kandidata.

Podrška Vlade

INICIJATIVA da grad podno Trebjese uđe u proces kandidature za ovu titulu usvojena je od strane SO Nikšić u decembru prošle godine bez glasova protiv, a pre nekoliko dana formalnu podršku projektu dala je i Vlada Crne Gore.

- Ponosni smo na ogroman posao koji smo uz podršku Opštine završili tokom prethodnih godinu dana. Motivisali smo i ujedinili oko ove vizije sve građane i kulturnu scenu, postavili temelje za strateški razvoj grada u oblasti kulture, podstakli inovativne koncepte i projekte, i pokrenuli partnerstva sa više evropskih gradova. Verujemo da će bez obzira na konačan rezultat ovaj projekat biti prekretnica u kulturnom i društvenom razvoju Nikšića - poručili su iz kancelarije Nikšić 2030.

Aplikaciona knjiga Nikšića dostavljena je u Brisel, a do kraja novembra biće poznato da li je grad ušao u finale takmičenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DŽAKA OPET PROVOCIRA: Odgurnuo golmana Srbije i izazvao zvižduke sa tribina  (VIDEO)