BOKA UDRUŽENA U POMOĆI ZA BiH: Prikupljena humanitarna pomoć, spasioci već na terenu

V.V.

09. 10. 2024. u 11:34

Dvojica pripadnika hercegnovske Službe zaštite i spasavanja, Aleksa Marić i Petar Ćurić sa spasilačkim timom Crne Gore pridružili su se stotinama kolega iz regiona koji pomažu u pronalasku nestalih i raščišćavanju terena nakon katastrofalnih poplava i odrona u Jablanici.

БОКА УДРУЖЕНА У ПОМОЋИ ЗА БиХ: Прикупљена хуманитарна помоћ, спасиоци већ на терену

Foto: RT HN

Stanje koje su zatekli opisuju  kao katastrofalno, jer su nabujale vode napravile ogromnu štetu.

-Pronašli su jednu preminulu mušku osobu ispod ruševina  kuće. Nemaju informaciju do kada će ostati, a smešteni su u tamošnjoj školi, saopštili su iz hercegnovske Službe zaštite i spašavanja.

Ka Jablanici i drugim gradovima postradalim u poplavama, upućena je i prva tura pomoći koju su prikupili građani Herceg Novog, Tivta i Kotora. Akciju su zajedno organizovali NVU „Karitas Kotorske Biskupije“, NVO „Naša Akcija“ Kotor, Volonterski Centar Herceg Novi, DVD „Tivat“, DVD „Boka“, Omladinski tim Tivat i Jedriličarski klub „Delfin“, a podržalo je i Srpsko pevačko društvo „Jedinstvo“ Kotor koje je obezbedilo sredstva za kupovinu agregata.

Foto: RT HN

 

Igor Petković vođa tima DVD „Boka“ informisao je da će i oni ostati na  poplavljenom području na lokaciji Buturovića polje.

-Svi smo svedoci velike katastrofe koja je zadesila Bosnu i Hercegovinu. Upućujemo pomoć u ljudstvu, opremi i humanitarnoj pomoći prvenstveno gradu Konjicu koji je pobratimski grad sa Tivtom. Delovaćemo na lokaciji Buturovića polje i pružiti svoj maksimum kako bi se što pre otklonile katastrofalne posledice, rekao je Petković.

I pripadnici DVD „Tivat“ pružaće pomoć u otklanjanju posledica, potvrdio je Ivan Božinović. Direktor „Karitasa Kotorske biskupije“, don Željko Pasković, koji je i pripadnik DVD „Tivat“, dodao je da su se i ovog puta okupili prijatelji  koji su pružili pomoć i stanovništvu Petrinje, među kojima je  kompanija Vavić iz Herceg Novog.

– Ostaćemo do subote, a ako  bude trebalo možda  i duže. Nosimo i šatore,  opremu, 10 agregata i benzin  koje ćemo donirati civilnoj zaštiti kako bi sela koja nemaju struju imali barem neko napajanje. Nosimo i veću količinu namirnica. Zahvaljujem se građanima  na velikom odazivu, jer smo praktično u jednom danu prikupili pomoć koju nosimo, objašnjava Pasković.

Iz hercegnovskog “Volonterskog centra” prikupili su  osnovne životne namirnice, konzerviranu hranu, higijenske artikle, pelene i hranu za bebe, ćebad, posteljinu, peškire i jorgane… Akcija prikupljanja pomoći se nastavlja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ HARA KINOM: Evo šta je zaradio pobedom nad Kobolijem