PRED ODBORNICIMA SO HERCEG NOVI: Rebalans budžeta za 2024. godinu

V.V.

30. 09. 2024. u 15:00

Redovna 22. sednica hercegnovskog lokalnog parlamenta zakazana je za sutra (utorak, 1. oktobar) a predviđeno je deset tačaka. Prva je na redu rasprava o rebalansu Budžeta za 2024. godinu.

ПРЕД ОДБОРНИЦИМА СО ХЕРЦЕГ НОВИ: Ребаланс буџета за 2024. годину

fOTO: RT HN

Rebalansom budžeta  predviđeni prihodi ostaju na istom nivou,  29 miliona i 123 hiljade evra. U delu operativnog budžeta došlo je do povećanja izdvajanja za sedam odsto, dok je kapitalni smanjen za jedanaest odsto.

Izmene i dopune Budžeta  predložene su u cilju tehničkog usaglašavanja usled primene Odluke na osnovu koje je došlo do objedinjavanja službe komunalne policije i službe za inspekcijske poslove, objašnjava sekretarka za finansije Vesna Milović.

Operativni budžet uvećan je za sedam odsto, a do uvećanja je došlo zbog izdataka za program dočeka Nove godine (umesto planiranih 50 hiljada izdvojeno je 150 hiljada evra). Povećani su izdaci za  poštanske usluge, a dodeljivanje prestižne titule „Evropski grad sporta” podrazumevalo je dodatna  ulaganja u sport. Otplate obaveza iz prethodnih godina takođe je veće po osnovu izvršenih rešenja.

fOTO: RT HN

 

Kapitalni budžet smanjen je za 11 procenata. Prema rečima sekretarke Milović izdatak za rekonstrukciju Njegoševe ulice se umanjuje za iznos od 700 hiljada evra. Ugovor za ovu investiciju je zaključen na iznos od 1,57 miliona eura, sa rokom završetka od šest meseci. Izdatak za prečišćavanje otpadnih voda se umanjuje za isti iznos jer je inicirano njegovo finansiranje iz državnog budžeta . Navedeno umanjenje biće raspoređeno na obezbeđivanje nedostajućih sredstava na drugim pozicijama.

U kapitalnom budžetu uvećani su iznosi  za rekonstrukciju lokalne putne mreže i komunalne infrastrukture, za iznos od 450 hiljada evra, potom izdaci za izgradnju i sanaciju javne rasvete kao i za  izgradnju i rekonstrukciju trotoara iinvesticiono održavanje objekata.

Važno je da kapitalni budžet ima konstantan rast u odnosu na prethodne godine, rekla je Milović.

Osim o rebalansu budžeta odbornici će  između ostalog raspravljati  o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta kao i o predlogu odluke o postavljanju spomen obeležja istaknutim Novljanima Ani i Milivoju Zlokoviću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

SVETSKI DAN SRCA: Aktivan pristup može spasiti živote