PATRIJARH PORFIRIJE DANAS U KOTORU: Srpsko pevačko društvo Jedinstvi slavi 185 godina postojanja

V.V.

28. 09. 2024. u 14:00

Uz blagoslov patrijarha srpskog Porfirija u Kotoru će danas (28. septembar) u crkvi Svetog Nikole u Starom gradu biti održana svečana akademija povodom 185 godina rada Srpskog pevačkog društva Jedinstvo.

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ ДАНАС У КОТОРУ: Српско певачко друштво Јединстви слави 185 година постојања

Foto: RT HN

Patrijarh srpski Porfirije završio je dvodnevnu posetu Herceg Novom tokom koje je osveštao krst na mestu na kojem će u Bijeloj biti podignut saborni hram posvećen Sretenju Gospodnjem, a  jutros je služio svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi Polaganja rize Presvete Bogorodice u Bijeloj  uz sasluženje mitropolita crnogorsko-primorskog  Joanikija, više arhijereja, sveštenstva i sveštenomonaštva. U besedi tokom  liturgije patrijarh je naglasio da je „liturgija centar našeg života, izvor sa kojeg se napajamo, ne samo snagom, čistim mislima i dobrotom, nego i samim Bogom“. Zbog toga ne treba da ćudi što je naš narod kroz vekove svuda podizao crkve.

-I kada je pitanje čime se pokrivao u snu bio je spreman da zida oltar, da zida crkvu, da zida hram, koji je trebalo da bude dom i kuća svih koji su se tu sabirali jer je pre toga i iznad toga bio dom Božiji jer je morao da bude lepši i veći nego što je to dom u kojem skrivamo i čuvamo i hranimo svoje telo“.

Foto: RT HN

 

Mitropolit Joanikije je povodom velikih jubileja koji su obeleženi u Bijeloj patrijarhu Porfiriju uručio patrijarške insignije i krst iz manastira Savina. Mitropolija crnogorska – primorska dodelila je orden Svetog Petra Cetinjskog čudotvorca prof. Dragu Šeroviću.

Patrijarh Porfirije danas od 19 časova prisustvovaće svečanoj akademiji u Crkvi Svetog Nikole u Kotoru, upriličenoj povodom 185 godina rada Srpskog pjevačkog društva „Jedinstvo“ (1839) iz Kotora, na kojoj će besjediti prof. dr Darko Tanasković. U nedelju 29. septembra u 9 časova u crkvi Sv. Nikole služiće sa arhijerejima i sveštenstvom svetu arhijerejsku liturgiju.

Srpsko pevačko društvo „Jedinstvo”  osnovano je 1839. godine, mada je zabeleženo da je grupa  pevača iz Kotora  ispratila do večne kuće Svetog Petra Cetinjskog u oktobru 1830. na osnovu čega se pretpostavlja da je društvo delovalo i pre zvančne registracije.  Osim snažne kulturne društvo neguje i patriotsku misiju.  

Društvo su ordenom Svetog Save u više navrata odlikovali kralj Aleksandar i kralj Petar, zatim Sveti arhijerejski sabor SPC, a plakete su dobili od Južnoslovenskog pevačkog saveza i Prvog beogradskog pevačkog društva sa kojim imaju bratske odnose. Više nastupa i turneja imali su u regionu, ali i u Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj. Posebno su ponosni na učešće u programima u  Sabornom hramu u Beogradu i na proslavi 750. godišnjice Manastira Morača. Primili su 2019. godine i odlikovanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića.  Karađorđevu zvezdu drugog stepena zaslužili za „naročite zasluge u negovanju i promovisanju srpske muzičke umetnosti i tradicije“.

Od kada je osnovano društvo deluje pod motom „Pesmom srcu- srcem rodu!“

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

TURIZAM KAO FAKTOR MIRA: Obrazovno i duhovno iskustvo koje širi um