PREDSTAVLJENA NOVA KNJIGA PERICE ĐAKOVIĆA: „Svedočanstvo jednog vremena“ zbirka britkih komentara

V.V.

25. 09. 2024. u 09:21

Više od šezdeset komentara političkih zbivanja u postlitijskoj Crnoj Gori sabrao je u knjigu “Svjedočanstvo jednog vremena – Tumarajući oko Vlade dobismo IB(A)RA”, novinar Perica Đaković, a knjiga je predstavljena u bašti Gradskog muzeja „Mirko Komnenović“.

ПРЕДСТАВЉЕНА НОВА КЊИГА ПЕРИЦЕ ЂАКОВИЋА: „Сведочанство једног времена“ збирка бритких коментара

fOTO: V.V.

Tekstovi kolumni nastajali su od avgusta 2023. do  uoči  13. jula ove godine, objasnio je autor.

-Taj period smo proveli u prepucavanju oko formiranja 44. Vlade, ko u nju može a ko nije dobrodošao, i to po stavovima spoljnjih faktora. Upravo tako, jer mi nismo  samostalni, ni slobodni, niti suvereni i to ne od juče, pa je cilj knjige  bio da ta dešavanja sačuva od zaborava, rekao je Đaković.

Autor predgovora prof. dr Darko Tanasković, ukazao je da ponekad ovakve knjige smatramo efemernim štivima, delom političkog folklora, knjigama koje protokom vremena gube značaj  u odnosu na pravu književnost i na istoriografske studije. S druge strane on, kako je istakao, smatra da su „pogotovo u naše vreme, ovakve knjige trajno značajne“. Objasnio je i da su „svedočanstva… na zajedničkom poslu sa naukom, istoriografijom i sa memoarskom književnošću“  dolaze iz vremena u kome se nešto događa, pa tako  obezbeđuju materijal za neko buduće sagledavanje.

-Kada svedočanstvo vremena, iz vremena, bude povereno hartiji, onda ima nezamenljiv trajni značaj… nije nikakvo lako i prolazno štivo,  posebno u vremenu u kome je narativ o nekoj pojavi i događaju bitniji od stvarnosti te pojave, rekao je Tanasković i dodao „ukoliko postoje ovakve knjige, ovakva lucidna zapažanja o datom trenutku, istovremeno dokumentovana sa imena i datumima, ubuduće će biti mnogo teže fabrikovati nekakve druge istine“.  Pohvalio je potom i činjenicu da u komentarima Perice Đakovića nema  mržnje i isključivosti.

fOTO: V.V.

 

- On prilazi dobronamerno, čovekoljubivo i istinoljubivo svim pitanjima, svim akterima i svemu o čemu piše, a pošto to nisu lake stvari i teme, to je uvek osveženo  dozom humora i dobronamerne ironije koja olakšava čitanje i recepciju njegovih kolumni, zaključio je Tanasković.

Novljanin, novinar, svojevremeno i Večernjih novosti, Zoran Milović podsetio je na  više od četiri decenije uspešne novinarske karijere Perice Đakovića, naglasivši da su komentari jedan od težih vidova novinarskog izražavanja a Đaković zna da upotrebi „izraze i citate umnih ljudi, da upotrebi refrene popularnih hitova“ da komentari „ne budu baš preozbiljni, ali da budu britki i da se pamte“.

Karikaturama je knjigu ilustrovao Goran Šćekić, podsećajući na autorovu i njegovu zajedničku  „bespoštednu borbu protiv korupcije, promovisanja lažne istorije i stvaranja krize identiteta koja i danas postoji u Crnoj Gori, i iz koje će teško izaći“.

Promociji je prisustvovao  i ambasador Srbije Nebojša Rodić.Odabrane kolumne  čitala je novinarka Dragana Vlaović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

NEVIDLJIVI EKOLOŠKI NEPRIJATELJ: Kako mikroplastika ugrožava životnu sredinu i ljudsko zdravlje