VOLONTERI UREDILI PLAŽU ISPOD TITOVE VILE: Akcijom, u kojoj su učestvovali i kupači, obeležen Međunarodni dan čišćenja obala

V.V.

22. 09. 2024. u 13:48

U organizaciji mreže “Klin ap Montenegro“ i NVO “Zero Vejst Montenegro“, hercegnovska partnerska nevladina organizacija “Ne bacajte boce” povodom Međunarodnog dana čišćenja obala realizovala je akciju čišćenja plaže ispod Titove vile u Igalu.

ВОЛОНТЕРИ УРЕДИЛИ ПЛАЖУ ИСПОД ТИТОВЕ ВИЛЕ: Акцијом, у којој су учествовали и купачи, обележен Међународни дан чишћења обала

fOTO: RT HN

Saradnja traje već šest godina kaže Dragiša Boca  iz NVO “Ne bacajte boce”  i podseća da je reč o globalnoj akciji  tokom koje se sakuplja smeće u priobalnim područjima, a onda meri kako bi se sagledala globalna situacija i šta  može da bude urađeno da bi bila bolja.

- Krenuli smo sporo, ali je došlo deset novih ljudi, roditelja sa malom decom. Dan je prelep, energija je fantastična, tako da je apsolutno uživanje biti deo ovoga - rekao je Boca.

Akcija, prema njegovim rečima, okuplja lokalne organizacije širom zemlje i sveta. Cilj je da se obale i vode očiste od otpada, ali i da se istovremeno sprovede analiza otpada koja će osvetliti razmere ovog problema. U posebnu ambalažu prikuplja se otpad od aluminijuma, plastike i stakla, a u drugu sav ostali otpad. Smeće se na kraju meri kako bi se dobile preciznije informacije o stanju  zagađenja, objašnjava Boca.

Koordinator akcije, Boško Radonić ističe da je odaziv volontera manji nego prethodnih godina, ali je manje i smeća.

fOTO: RT HN

 

- Pridružili su nam se ljudi sa plaže, ima ih iz Srbije, Rusije, Ukrajine, meštana je najmanje - kaže Radonjić, i dodaje da će dvadesetak učesnika uspeti da očiste plažu jer su pomaci u  ekološkoj svesti izvesni i otpada je manje.

U akciji je učestvovalo i nekoliko dece,  učenika iz osnovne i srednje škole i to raduje, ističe Radonjić, jer potvrđuje da se menja svest i najmlađih.

- Nadamo se da će dok oni porastu ove akcije postati stvar prošlosti, da neće biti potrebe za njima - kaže Radonjić.

Podseća da su najveći zagađivači plastične kese, pa raduje i promena zakonske regulative i odredba da će od 20. oktobra biti zabranjena njihova upotreba.

- Postepeno idemo ka tome da kao nekada, kao što su naše bake i dede, išli i mi na pjacu idemo sa borsom. Kad pukne borsa nabaviš novu i to je to.

Ova planetarna akcija, koja se  širom sveta organizuje svake godine u septembru, najznačajniji je globalni volonterski poduhvat usmeren na rešavanje izazova zagađenja mora i voda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

KADA se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

21. 09. 2024. u 19:21

Komentari (0)

Ovo je najpopularnija destinacija u toku septembra i oktobra Last Minute akcija! Platite 6 noćenja, a boravite 9 ili 10!