MISTERIJA OKO POPISA KONAČNO PADA 15. OKTOBRA: Iz podgoričke uprave za statistiku najavili objavljivanje rezultata "prebrojavanja" sprovedenog

V.K.

19. 09. 2024. u 12:35

POSLE deset meseci čekanja na Upravu za statistiku (Monstat), rezultati popisa stanovništva u Crnoj Gori konačno će biti objavljeni 15. oktobra. Neki preliminarni rezultati popisa su poznati - o broju stanovnika (633.158), domaćinstava (217.441) i stanova (396.873), ali ne i oni oko kojih se "loma koplja" - naciji, jeziku i religiji.

МИСТЕРИЈА ОКО ПОПИСА КОНАЧНО ПАДА 15. ОКТОБРА: Из подгоричке управе за статистику најавили објављивање резултата пребројавања спроведеног

Foto: V. K.

Čekanje na rezulate se oteglo, što je pojačalo sumnje da se iza svega krije strah od istine da je broj Srba porastao u odnosu na poslednje "prebrojavanje" i da je srpski jezik većinski. Prema nezvaničnim saznanjima, broj Crnogoraca na popisu je manji nego 2011. - 38,4 odsto, a Srba značajno veći - 36,9. Srpski jezik govori 62,4 odsto građana, a crnogorski njih 28,3 odsto.

- Tog dana, 15. oktobra, biće objavljeni podaci o ukupnom broju stanovnika po opštinama, o polnoj i starosnoj strukturi, etničko-kulturološkim obeležjima, državljanstvu, a onda će narednih dana uslediti sukcesivno objavljivanje saopštenja o drugim karakteristikama stanovništva - naveo je direktor Monstata Miroslav Pejović. - Sada je u toku testiranje softvera, a građani će moći da provere podatke od 1. do 7. oktobra.

Zvanični razlog za ovoliko kašnjenje u objavi rezultata popisa je čak šest tendera koje je Uprava za statistiku raspisala, najpre za softver, a onda i za reviziju koda softvera kako bi građani mogli da prekontrolišu podatke koje su dali o naciji, jeziku i veri.
U međuvremenu, u Podgorici su raspisani vanredni lokalni izbori za 29. septembar, pa se sumnja da je i to uticalo na odlaganje objave rezultata, iz bojazni da bi mogli da utiču na ishod glasanja.

- Rezultati parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2020. stvorili su novi društveni ambijent za nacionalno izjašnjavanje, jer su poslednja dva popisa bila traumatična za veći deo stanovnika, ako se uzmu u obzir pritisci i ucene od bivšeg režima. Sve se radilo na tome da na popisu Srbi budu svedeni na desetak odsto - kaže, za "Novosti", univerzitetski profesor dr Ljiljana Vujadinović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SFEROPULOS ODUŠEVIO DELIJE: Poslao moćnu poruku, evo o čemu se radi (VIDEO)