HERCEG NOVI PROSLAVLJA SLAVU OSNIVAČA GRADA: Dok ima vere ima i nade i radosti

V.V.

15. 08. 2024. u 15:30

U prisustvu velikog broja građana, predstavnika opština Herceg Novi iTrebinje, ali i drugih gradova, obeležena je slava osnivača Herceg Novog – Prenos moštiju Svetog Arhiđakona Stefana.

ХЕРЦЕГ НОВИ ПРОСЛАВЉА СЛАВУ ОСНИВАЧА ГРАДА: Док има вере има и наде и радости

fOTO: RT HN

Svetu arhijerejsku liturgiju služili su mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i mitropolit zahumsko-hercegovački  Dimitrije sa sveštenstvom, a prisustvovali  predsednici opština  Herceg Novi Stevan Katić i Trebinja Mirko Ćurić, konzul Srbije Mićo Rogović i brojni gosti.

–  Nekada je ban Tvrtko Kotromanić, pošto je krunisan za kralja u Mileševi na grobu Sv. Save pre 642 godine, rešio da osnuje ovaj grad i posveti ga Sv. Provmučeniku Stefanu, koji je bio naslednik svetorodne dinastije Nemanjića, a ban Tvrtko poreklom po ženskoj liniji, od Nemanjića. Smatrao je sebe naslednikom velikih  i svetih vladara, iz svetorodne loze Nemanjića. Zbog toga je uzeo Sv. Stefana za zaštinika svoga doma i dinastije i posvetio mu ovaj grad, koji se kasnije nazvao Herceg Novi, podsetio je Mitropolit Joanikije i dodao da su naši srednjovekovni vladari su težili slavi Božijoj, zato „kada se saberemo u slavu Božiju u čast Sv. prvomučenika Sv. Stefana  on će izliti blagoslov Božiji na sve nas…“

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije odlikovao je ordenom Sv. Petra drugog, Lovćenskog Tajnovidca, drugoga stepena Zorana Šabanovića za ljubav prema svetinjama i naročito za uređenje, konaka manastira  prepodobno mučenice Paraskeve na Bunovićima, obrazložio je arhijerejski namesnik Obren Jovanović.

Mitropolit zahumsko-hercegovački  Dimitrije u besjedi je podsjetio da je Hristos, krajeugaoni kamen spasenja ljudskog: a dok imamo vere, ima pokajanja, nade, radosti i optimizma u ovom svetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RADOVAO SE PRE VREMENA? Janik Siner ipak leti iz tenisa zbog dopinga?! Uopšte nije istekao rok, iako to mnogi tvrde!