BRŽE DO STALNOG POSLA: Poslodavci nezadovoljni izmenama Zakona o radu, negoduju što ih niko nije pitao za mišljenje

I. D. S.

03. 08. 2024. u 08:59

RADNICI u Crnoj Gori od sada će na stalno zaposlenje čekati manje. Naime, Skupština je u sredu usvojila izmene Zakona o radu, te će ubuduće, umesto 36, za ugovor na neodređeno biti dovoljno 24 meseca. Ipak, poslodavci već negoduju, kažu da je nadležno Ministarstvo izbeglo konsultacije sa njima, a to je, napominju, za njih jedan od ključnih zakona.

БРЖЕ ДО СТАЛНОГ ПОСЛА: Послодавци незадовољни изменама Закона о раду, негодују што их нико није питао за мишљење

Foto Shutterstock

Izmene zakona inicirala je Socijalistička narodne partije, a poslanici su sa 57 glasova "za" jednoglasno usvojili ovo rešenje.

- Stari zakon je bio nepravedan i posebno pogađao žene kada su zaposlene na određeno vreme. Naše majke, sestre i ćerke zaslužuju sigurnost i podršku da njihove karijere ne budu ugrožene zbog njihove uloge u porodici. Ove promene su korak napred u kreiranju pravednijeg tržišta rada, gde su prava svih radnika, posebno žena, adekvatno zaštićena - kazao je poslanik SNP-a Bogdan Božović.

"Mrtva trka"

DA se ovakvom izmenom Zakona o radu narušava institut Socijalnog saveta, smatra i bivši ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović.

- Ovakve stvari dogovaraju se između sindikata i poslodavaca. Ako su godine do 30. avgusta obeležile kriminal, korupcija i nepotizam, godine nakon 30. avgusta su neznanje, neiskustvo i populizam, mrtva trka - ocenio je Đurović.

Ipak, poslodavci negoduju, kako tvrde, zbog toga što je izostao socijalni dijalog, odnosno što ih niko nije pitao za mišljenje u vezi sa, za njih, ključnim zakonom. Iz Crnogorskog udruženja poslodavaca navode da je zakon potrebno menjati, ali uz dijalog i uvažavanje iskustava, stavova i mišljenja poslodavaca.

- Ovo se dešava jer je institut Socijalnog saveta izgubio legitimitet u delu predstavljanja poslodavaca. Ako ministarka Naida Nišić misli da je socijalni dijalog sa poslodavcima dovoljan samo u formi, ali ne i u suštinskim temama i ne sa predstavnicima najvećeg dela privrede, onda će brzo shvatiti da je na pogrešnom putu - poručuju iz CUP-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK! UEFA izbacuje Englesku i njene klubove iz međunarodnog fudbala?!