"POLITIKA PAVELIĆEVE NDH NIKAD NIJE BILA ŽIVLJA": Knežević očitao lekciju Hrvatima - U Jasenovcu se desio genocid i tačka

Novosti online

08. 07. 2024. u 11:28

DA Hrvatska želi dobre odnose sa komšijama izglasala bi u svom Saboru rezoluciju o Jasenovcu, kaže lider Demokratske narodne partije (DNP) Crne Gore i poslanik u crnogorskoj Skupštini Milan Knežević.

ПОЛИТИКА ПАВЕЛИЋЕВЕ НДХ НИКАД НИЈЕ БИЛА ЖИВЉА: Кнежевић очитао лекцију Хрватима - У Јасеновцу се десио геноцид и тачка

Foto: DF

- Rezolucija o genocidu u Jasenovcu, Mathauzenu i Dahau doneta je na Vidovdan u crnogorskoj Skupštini i predstavlja pokušaj da se zaustavi revizionizma koji je sve prisutniji u Hrvatskoj, gde konstantno pokušavaju da smanje broj žrtava (u Jasenovcu) - rekao je Knežević gostujući u Jutarnjem programu RTRS-a.

Komentarišući oštru osudu Hrvatske na usvajanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu i zahteva da se zabrani ulazak u zemlju poslanicima koji su za nju glasali, Knežević kaže da Hrvatska naglašeno promoviše politiku Pavelićeve NDH.

- Imate novi saziv Sabora, u kojem je stvorena većina sa izričitim naglaskom da u poziciji ne može biti nijedan Srbin. Zvanično, kada im treba, oni su raskinuli sa NDH prošlošću, ali iz svakodnevnih primera vidite da ta politika (Pavelićeve NDH) nikada nije bila življa - naveo je Knežević.

Najmoralnije bi, ističe Knežević, bilo da Hrvatska donese jednu takvu rezoluciju.

- Ako misle dobro sebi i regionu, Hrvatska bi trebalo da izglasa u svom parlamentu rezoluciju o Jasenovcu. Ovo nije usmereno protiv Hrvatske koja je nastala 1992. godine, već protiv onih koji javno tvrde da je Jasenovac bio samo radni logor i ništa više od toga. Nažalost, takvih je mnogo danas u Hravtskoj. Ako su nešto slično mogli da urade Nemačka i Austrija, zašto to nije u stanju Hrvatska - upitao je Knežević.

Povodom najava iz Hrvatske da će na sve načine blokirati evropski put Crne Gore, Knežević ističe da Hrvatskoj nije u interesu da se odnosi sa Crnom Gorom komplikuju zbog činjenice koja je manje više poznata u čitavom svetu.

- Oni moraju da shvate da smo mi nezavisna i samostalna država i da odluke donosimo pre svega u interesu svog naroda. U Crnoj Gori živi više od 30 odsto Srba i ova država više nikada neće voditi antisrpsku politiku. Ako to Hrvatska želi da prihvati, onda možemo sarađivati, ako ne, onda korektni odnosi i ništa više od toga - kaže Knežević.

Poručio je da se u Jasenovcu dogodio genocid.

- U Jasenovcu se desio genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima. Tačka. Nećemo nikome objašnjavati ono što je činjenica i što svi znamo i mi kao stradalnički narod, i oni koji su bili dželati - zaključio je Knežević.

BONUS VIDEO: BOŠNjACI HOĆE DA SRUŠE DEJTON PO SVAKU CENU: Traže ukidanje specijalnih veza Srbije i RS

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POTRESNA ISPOVEST NEBOJŠE IZ KIKINDE: Otac i ja smo ostali bez posla 2008, nismo znali kako ćemo da preživimo (VIDEO)

POTRESNA ISPOVEST NEBOJŠE IZ KIKINDE: Otac i ja smo ostali bez posla 2008, nismo znali kako ćemo da preživimo (VIDEO)

NEBOJŠA Popović iz Kikinde radio je u hemijskoj industriji "Hemik", nekadašnjem jugoslovenskom gigantu, koji propada dolaskom bivše vlasti na čelo države. Godine posvećenosti i rada u "Hemiku" bile su izbrisane jednim potezom političara. Nebojša, kao i 130 drugih radnika zaposlenih u "Hemiku", među kojima je bio i njegov otac, ostaju bez posla. Izgubio je sve ono u šta je verovao. Život u Kikindi postao je borba za opstanak.Za Nebojšu dolazi do promene 2015. godine, kada u Kikindu stižu nove fabrike.

06. 10. 2024. u 09:00

Komentari (0)

POTRESNA ISPOVEST NEBOJŠE IZ KIKINDE: Otac i ja smo ostali bez posla 2008, nismo znali kako ćemo da preživimo (VIDEO)